Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Ett händelserikt år

MED DETTA NUMMER AV TIDENDER och vår årsskrift, som distribueras samtidigt, gör vi bokslut för det gångna året. Inklusive USA-resan arrangerade vi under 2017 tio olika aktiviteter, det senaste, ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, om det skogliga biståndet. Ett referat från detta kommer i nästa nummer av Tidender. Om övriga aktiviteter kan framhållas att det varit en fantastisk uppslutning från våra lokala kontaktpersoner och att antalet deltagare varit stort vid varje aktivitet.

Hjärtligt tack alla för denna fina respons. Stort tack också för de penninggåvor som vi fått. Under året har det kommit in cirka 10 000 kr till Sällskapet i form av ”frivilliga bidrag”.

Övertygade om att vi gör något positivt för Sveriges skogshistoriska arv, ser vi nu fram mot ett nytt verksamhetsår där vi räknar med ungefär lika många aktiviteter som i år. Som vanligt kommer vi att presentera programmet i slutet av februari.

VÅR VÖRDADE HEDERSLEDAMOT BENGT AGER, professor emeritus vid SLU, gick bort i november, 89 år gammal. Han blev väldigt glad när han i samband med årsstämman i mars 2017, utsågs till hedersledamot. Han uppskattade likaledes att bli porträttterad i förra numret av Tidender. Genom åren bidrog Bengt Ager med artiklar till årsskriften inom vitt skilda ämnesområden. Den senaste handlade om timmerhusens sentida historia för ett år sedan. Han lade fram sin första doktorsavhandling redan 1963 och den följdes sedan av ytterligare två – i skilda ämnen. För fyra år sedan förärades han också hederstiteln jubeldoktor. I Skogshistoriska Sällskapet minns vi Bengt Ager med stor glädje.

UNDER DEN SKOGSHISTORISKA RESAN TILL USA i höstas mötte vi företrädare för vår amerikanska motsvarighet, Forest History Society. I direkt anknytning till Duke University i North Carolina driver de ett stort forskningsarkiv och utbildningscentrum. Sällskapet är känt för sina omfattande samlingar samt för sin aktiva forskning kring nordamerikansk skogshistoria. Det startade för drygt 70 år sedan på initiativ av bland annat industrimannen Frederick Weyerhaeuser, med mål att vårda den amerikanska skogsindustrins historiska arv.

Via dess forskningsportal på internet erbjuds stora mängder bibliografisk information, historiska fotografier, nedtecknade berättelser och arkivsamlingar. Sällskapet lägger stor vikt vid all skriftlig information om nordamerikansk skogshistoria och gör den tillgänglig för allmänheten, bland annat i syfte att visa på att kunskaper om det förflutna ger insikt i hur framtiden bör styras.

SOM JÄMFÖRELSE HAR VI I VÅRT eget Skogshistoriska Sällskap en intressant och berikande anknytning till Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Inte särskilt formaliserat, men en tydlig länk till akademin som en garant för att skogshistorien i skrift bevaras och samtidigt görs tillgänglig. Den förankringen känns väldigt bra att ha.

Tack för alla trevliga kontakter under året och Gott Nytt År!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng