Årsskrift

Skogshistoriska Sällskapets Årsskrift kommer ut i slutet av året. Den innehåller längre artiklar som inte ryms i tidskriftsformat. Hittills har mer än 200 artiklar publicerats i årsskriften. Tillsammans utgör de en för varje år allt mer värdefull källa till kunskap om i första hand de svenska skogarnas historia, men också med utblickar till våra grannländer och andra delar av världen.

Årsskrift Arkiv

Logga in för att öppna årsskrifterna som PDF.

 • Årsskrift 2017
 • 2017

 • 2016

 • 2015

 • 2014

 • 2013

 • 2012

 • 2011

 • 2010

 • 2009

 • 2008

 • 2007

  Senaste nytt

  2 veckor sedan

  Skogshistoriska Sällskapet

  Spännande kvinnodag i Växjö

  Skogshistoriska Sällskapets aktiviteter brukar främst locka män. Men lördagen den 27 var kvinnorna i klar majoritet när seminariet Kvinnornas roll i skogshistorien genomfördes vid Linnéuniversitetet i Växjö. Av de cirka 70 deltagarna utgjordes mindre än tio procent av män.

  Det blev en mycket lyckad dag. Intressanta ämnen, intressanta kvinnoöden och mycket duktiga föreläsare. Deltagarna fick verkligen en tydlig bild av att skogshistorien långt ifrån bara är männens. Här lyftes starka kvinnor fram; kvinnor som skötte gods, gårdar och stora verksamheter. Kockorna – de unga kvinnor som gjorde huggarnas tunga vinterjobb i skogen drägligare. Inte minst också forna tiders torparfruar. Därtill belystes hur språket genom tiderna avslöjat människors uppfattning om vad som är manliga kvinnliga arbetsuppgifter.

  Seminariet arrangerades av Skogshistoriska Sällskapet tillsammans med de kvinnliga skogsnätverken i södra Sverige: Spillkråkan, Skogskvinns, Dryaderna, Skogsstjärnorna och Skogskällingarna. Skogshistoriska Sällskapets lokala kontaktperson i Blekinge, Heléne Reiter, hade gjort ett fantastiskt jobb med att få ihop det fullödiga programmet.
  Mer om kvinnor i skogshistorien i nästa nummer av Skogshistoriska Tidender som kommer ut i slutet av året.
  ... Se merSe mindre

  Du som är medlem i Skogshistoriska Sällskapet och inte fått Tidender nr 3/2018 i brevlådan (schabbel med distributionen) - hör av dig till Bengt Stenerås, bengt.steneras@telia.com, tel 0511-167 88, så ordnar det upp sig. Du kan också prata med Bengt om du inte är medlem, men vill bli det!

  Du som är medlem i Skogshistoriska Sällskapet och inte fått Tidender nr 3/2018 i brevlådan (schabbel med distributionen) - hör av dig till Bengt Stenerås, bengt.steneras@telia.com, tel 0511-167 88, så ordnar det upp sig. Du kan också prata med Bengt om du inte är medlem, men vill bli det! ... Se merSe mindre

  Visa fler
  Kommande aktiviteter
  Välkommen som medlem

  Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.

  Läs mer och anmäl dig här!

  Ja, jag är intresserad

   
   

  Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

  Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

  Stäng