Årsskrifter

Skogshistoriska Sällskapets Årsskrift kommer ut i slutet av året. Den innehåller längre artiklar som inte ryms i tidskriftsformat. Hittills har mer än 200 artiklar publicerats i årsskriften. Tillsammans utgör de en för varje år allt mer värdefull källa till kunskap om i första hand de svenska skogarnas historia, men också med utblickar till våra grannländer och andra delar av världen.

Årsskrift Arkiv

Logga in för att öppna årsskrifterna som PDF.

 • 2018

 • Årsskrift 2017
 • 2017

 • 2016

 • 2015

 • 2014

 • 2013

 • 2012

 • 2011

 • 2010

 • 2009

 • 2008

 • 2007

  Senaste från Facebook

  Vadmal, hyggesbränning, storskifte, skogsfinska bosättningar, Gustaf Schröder, Sveriges första brandbevakningstorn, och mycket mer. Torsdagens exkursion på Orsa besparingsskog var innehållsrik och utomordentligt väl genomförd under ledning av Rune Dehlén. Dagen började med en uppskattad föreläsning om skogsfinnarna av historikern Maud Wedin och fortsatte med rundtur i buss. Ett stort tack till Rune och övriga på Orsa besparingsskog, Maud, ansvariga för vadmalsstamp och skvaltkvarn, och de lokala krögare som alla bidrog till en minnesvärd dag. Och tack till SMHI som lät de tyngsta regnskyarna att tömmas när sällskapet satt i bussen. ... Se mindreSe mer

  22 timmar sedan

  Böringsbergets Skogsmuseum.

  Böringsbergets Skogsmuseum. ... Se mindreSe mer

  22 timmar sedan

  Vi har varit på ett riktigt skogsmuseum. I skogen, nånstans nära Tjottahejti. Böringsberget. Såg det första gången för trettio år sedan, och det ser likadant ut idag. Fantastiskt. Besöksböckerna vittnar om många besökare fast det ligger helt offside. Underhållet, faktiskt. Man flyttas hundra år tillbaka i tiden.

  Vi har varit på ett riktigt skogsmuseum. I skogen, nånstans nära Tjottahejti. Böringsberget. Såg det första gången för trettio år sedan, och det ser likadant ut idag. Fantastiskt. Besöksböckerna vittnar om många besökare fast det ligger helt offside. Underhållet, faktiskt. Man flyttas hundra år tillbaka i tiden. ... Se mindreSe mer

  Från lappskatteland till bondeskog. Igår genomfördes exkursionen i Norrbäck, där vi fick veta mer om hur samer, nybyggare och bönder nyttjat skog och mark i södra Lappland från 1600-talet och in på 1900-talet. Vi följde dem i spåren genom en härd, kvarn, raning, flottningsdamm och tjärdal - men såg också grova 400-åriga tallar och stiliga torrfuror. Stort tack till forskaren Gudrun Norstedt och bybon Harald Holmberg som vävde ihop historien, och till medarrangören Norra Skogsägarna, som genom Nicklas Stenlund berättade om hur företaget jobbar idag och tänker kring den utmanande framtiden.
Mer om allt detta i kommande nummer av Tidender!Image attachmentImage attachment

  "Från lappskatteland till bondeskog". Igår genomfördes exkursionen i Norrbäck, där vi fick veta mer om hur samer, nybyggare och bönder nyttjat skog och mark i södra Lappland från 1600-talet och in på 1900-talet. Vi följde dem i spåren genom en härd, kvarn, raning, flottningsdamm och tjärdal - men såg också grova 400-åriga tallar och stiliga torrfuror. Stort tack till forskaren Gudrun Norstedt och bybon Harald Holmberg som vävde ihop historien, och till medarrangören Norra Skogsägarna, som genom Nicklas Stenlund berättade om hur företaget jobbar idag och tänker kring den utmanande framtiden.
  Mer om allt detta i kommande nummer av Tidender!
  ... Se mindreSe mer

  Förbereder med kaffe, snart kommer första exkursionsdeltagarna till Noppikoski.Image attachment

  Förbereder med kaffe, snart kommer första exkursionsdeltagarna till Noppikoski. ... Se mindreSe mer

   

  Kommentera

  Jättebra exkursion!!! Tack Rune och Orsa Besparingsskog! En av sommarens bästa dagar.

  Visa fler
  Kommande aktiviteter
  Välkommen som medlem

  Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.

  Läs mer och anmäl dig här!

  Ja, jag är intresserad

   
   

  Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

  Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

  Stäng