Skogarna i Sápmi

Det går fortfarande att hitta spår av den samiska befolkningens lågintensiva skogsutnyttjande i naturliknande skogar dit det moderna skogsbruket inte nådde. I hela Sápmi, ner till i höjd med Umeälven finns oerhört många träd med spår av barktäkt. Bark var ett viktigt inslag i den samiska kosten. Det tunna skiktet mellan veden och ytterbarken är rik på kolhydrater och C-vitamin. Det har den samiska ursprungsbefolkningen vetat i tusentals år.

Det äldsta exemplet på barktäkt i Sápmi har man funnit i en myr utanför Arjeplog. Där hittades en välbevarad tallstam med tydliga spår av barktäkt som visade sig vara 3 000 år gammal.

Barktäkt kopia

Professor Lars Östlund berättar om en barktäkt i Jovans ekopark, Västerbottens län.

Barkskörden ägde rum i juni då träden savar och barken är lätt att komma åt. Det samiska ordet för juni är biehtsemánno, vilket i direkt översättning betyder tallmånaden. Barken är då som mest näringsrik. Innerbarken kunde ätas direkt som en vårprimör, men oftast torkade man eller rostade den och använde den sedan under hela året som ett värdefullt kosttillskott.

Man hade också fullt klart för sig hur mycket bark man kunde skörda från en tall utan att ta livet av den och lämnade därför alltid en livrand på minst tre fingrars bredd.

Virkesförrådet i Sveriges skogar

Inledningsbild: I mossan döljer sig spåren av ett månghundraårigt sameviste. Att upptäcka det kräver tränade ögon.

 

Välkommen som medlem

Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.

Läs mer och anmäl dig här!

Ja, jag är intresserad

Ordlista

Här finns förklaringar till knepiga ord och begrepp, se vår ordlista.

Kommande aktiviteter

Inga evenemang

Visa alla

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng