Ångsågens 100-års jubileum

10aug11:0015:00Ångsågens 100-års jubileumDrängsmark, Västerbotten

Information

Drängsmark är en by med anor som sträcker sig ner i 1300-talet. Vid Kvarnforsen, strax norr om byn, har det funnits kvarnar förmodligen lika länge. På 1830-talet byggdes den första sågen där. Det var en grovbladig ramsåg som drevs med vattenkraft. En ny damm byggdes 1888 för att öka effektiviteten.

Den sågbyggnad som vi ska besöka vid exkursionen stod klar 1896. Det var en finbladig ramsåg, också den driven med vattenkraft. Behovet att såga året om ökade och år 1924 installerades därför en ångmaskin. Den var tillverkad av Munktells 1919 och köptes begagnad från Furudal i Dalarna.

Sedan verksamheten vid sågen upphört i mitten på 1960-talet lämnades byggnaderna och all utrustning orörda. Så småningom restaurerades anläggningen av byborna i Drängsmark och sågen kan nu drivas av såväl ånga som vattenkraft. Det är Sveriges, och förmodligen också Europas, enda körbara ångsåg vilket gör den till kulturminne av rang. Varje sommar körs sågen igång vid ett antal tillfällen och visas för allmänheten.

Samling vid hembygdsområdet vid Kvarnforsen, strax norr om Drängsmark. Kaffe serveras från kl. 10.30.

Hitta hit: Drängsmark ligger en dryg mil norr om Kåge. Kör E4 till Ostvik, sväng mot Drängsmark och följ skyltarna ”Vatten- och ångsåg”.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Drängsmarks byaförening

Exkursionsledning: Erik Valinger, Gunnar Andersson och Per-Gösta Persson.

Deltagaravgift: Kaffe och lunch serveras av Drängsmarks byaförening till självkostnadspris.

Anmälan senast torsdagen 1 augusti till: Erik Valinger. E-post: erik.valinger@slu.se Tel: 073-066 99 83.

Tid

10 Augusti, 2019 11:00 - 15:00(GMT+00:00)

Plats

Kvarnforsen

Drängsmarks Hembygdsområde, 934 96 Kåge

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng