Seminariedag
Gösta Edström organiserade skogsägarna i södra Sverige. Om denne föreningsledare och industribyggare arrangerade Skogshistoriska Sällskapet tillsammans med Södra ett välbesökt seminarium i Växjö den 5 oktober.
Läs också den trevliga skrift om Gösta Edström som Södra tog fram i anslutning till seminariet.
Gärningen i skogsägarnas tjänst startade i Kronobergs läns Skogsägareförening i slutet av 1920-talet. Han tog tidigt sikte på ökad samverkan mellan bönderna genom föreningsfusioner. Södra Skogsägarna bildades 1964 och den nya stora föreningen satsade på samverkan över ägogränserna inom så kallade skogsbruksområden. Gösta Edström ägnade också de näringspolitiska frågorna stor uppmärksamhet. Föreningen fick bli bottenplattan för att kunna påverka lagar och regler i skogsbruket. Framgångsrikt näringspolitiskt arbete var också ett konkurrensmedel.
Men Gösta Edström kommer nog i första hand att minnas som en industribyggare. Skogsägarna – föreningens medlemmar – skulle ha del av förädlingsvinsten i industrin. Tidigare än de flesta insåg han vilken stor outnyttjad resurs det fanns i Götalands skogar. Han förekom storkapitalet och investerade stort i nya ”industripaket”. När Gösta Edström avgick som ordförande i Södra 1973 hade föreningen ett betydande industriinnehav med de tre massabruken i Mönstreås, Mörrum och Värö som ess i leken, men det fanns också äldre omoderna anläggningar.
Bland det 60-tal deltagare som möttes på huvudkontoret i Växjö för att diskutera Gösta Edströms mannagärning fanns ett stort antal tidigare förtroendemän. Nuvarande ledningen för Södra fanns på plats. Dagens moderator var passande nog en före detta ordförande, Lars-Eric Åström. Mångårige medlemschefen Ingvar Karlsson glänste som en återblickens primus motor. På podiet fanns också förre styrelseledamoten Carl-Gustav Liderfelt och författaren till detta referat, tidigare vid LRF Skogsägarna.
Förre regionchefen Lennart Rydberg drog slutsatsen att skogsvärdena i södra delen av landet med åren ökat betydligt mer inom de områden som har påverkats av Södras industrisatsningar. Han menade också att Edström tog mycket stora ekonomiska risker i sin offensiva industristrategi, men också att hans marknadskänsla och erkänt goda ”näsa” för konjunktursvängningar kan ha gett viss säkerhetsmarginal.
Idag framhävs innovatörernas stora betydelse i samhället för deras förmåga att utifrån nya förutsättningar bidra till att utveckla näringslivet. Historiskt sett har skogsnäringens innovatörer haft avgörande betydelse för industrialiseringen av Sverige. Detta har mestadels associerats till skogsbolag i Svealand och Norrland medan producentkooperationens innovatörer inte uppmärksammats i tillnärmelsevis samma utsträckning. Seminariet visade onekligen att den vitale kooperatören Gösta Edström kan jämföras med de främsta innovatörerna på bolagssidan.
Förgrundsgestalter i svenskt skogsbruk ska inte glömmas. Gösta Edström var en sådan. Parollen ”Utan kamp ingen seger” är för alltid förknippad med denne skogshövding i söder. Han såg vad som behövde göras och han fick skogsägarna med sig.
TEXT: Jan Sandström.
FOTO: Frida Nielsen
Lämna ett svar