Lönsboda och Siggaboda, Skåne och Småland - FULLTECKNAD

27sep10:0016:30Lönsboda och Siggaboda, Skåne och Småland - FULLTECKNADVar det här som granen vände?

Information

Obs – exkursionen är nu fulltecknad men du kan anmäla dig till reservplats.

Granen dominerar våra skogar i nästan hela landet, men så har det inte alltid varit. Granen är en relativt sen invandrare med en spännande historia av snabb förflyttning. Vi har ju lärt oss att granen nådde Sverige för 3000­–4000 år sedan från övervintringsområden i östra Europa, och att den stegvis flyttade sig söderut för att nå ändpunkten Skåne för bara 100 år sedan. Men historiken är på väg att revideras. Spännande fynd av granved i svenska fjällvärlden pekar på att gran fanns på plats redan under den sena istiden, och det finns hypoteser om att den kan ha övervintrat på Atlantkusten. En annan våg kan till och med ha kommit söderifrån. Och nyligen har man hittat 15000 år gammalt gran-DNA på Hallandsåsen.

De här frågorna ska vi ta upp på en spännande exkursion i det område som åtminstone tidigare betraktades som granens naturliga sydgräns. Professor Matts Lindbladh har ägnat ett forskarliv åt skogshistorik och ekologi, och nu har han sammanfattat vad man känner till i den populärvetenskapliga boken ”En nykomling i skogen – så erövrade granen Sverige”. I boken slår han hål på många myter och diskuterar dessutom granens framtid.

Exkursionen börjar i Lönsboda i norra Skåne där granen tog över under 1900-talet efter att bete och svedjning hade minskat i omfattning. Här gjorde forskaren Gunhild Weimarck på 1950-talet banbrytande undersökningar om hur omställningen från svedjning och bete till åkermark påverkade trädslagen. Idag är den naturligt etablerade granskogen ersatt med planteringar, men där finns även några bokbestånd. Med Matts Lindbladh går vi i Gunhilds fotspår och får höra mer om de faktorer som hjälpte granen att nå sådan framgång, samtidigt som vi letar spår från den tidigare markanvändningen.

Vid lunchtid flyttar vi oss till närbelägna skogsreservatet Siggaboda i södra Kronobergs län, där gran och bok har samsats. Här får vi se hur de mår idag, och vi diskuterar skogsdynamik och framtiden för granen i ett varmare klimat. Den kanske är på reträtt idag, bortjagad av insekter, svampar och mer värmetåliga trädslag? I Siggaboda har Matts och hans kollegor gjort flera skogshistoriska studier. Här får vi också sällskap av Emil Persson från länsstyrelsen i Kronobergs län som berättar om reservatsskötseln och hur man från naturvårdssynpunkt ser på dynamiken.

På exkursionen blir det också mycket prat om naturvård. Matts Lindbladh är själv ekolog och har studerat inte minst hur fågellivet påverkas av modernt skogsbruk.

Tisdagen 27 september kl. 10.00-16.30

Samling: Lönsboda, parkeringen vid Folkets park. Kaffe serveras från 9.30. Avslutning i Siggaboda naturreservat. Transport med egna bilar. Länk till Folkets park, Lönsboda i Google maps.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet, SLU och länsstyrelsen i Kronobergs län.

Exkursionsledning: Matts Lindbladh, SLU, Emil Persson, länsstyrelsen i Kronobergs län, samt Mats Hannerz, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 250 kr. Ännu ej medlem: 350 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe, lunch och dokumentation. Max 45 deltagare. Möjlighet finns att köpa boken på plats.

Anmälan senast 16 september till Mats Hannerz: mats.hannerz@silvinformation.se, 070-5288554. När anmälan är mottagen får du ett svarsmejl med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet. OBS Kontant betalning på plats är inte längre möjlig.

Lästips: Matts Lindbladh, 2021. Granens invandringshistoria – en nykomling i skogen. Fakta Skog nr 2, 2021. SLU (en kortare sammanfattning av boken).

 

Tid

27 September, 2022 10:00 - 16:30(GMT+02:00)

Plats

Lönsboda Folkets hus & Park

Tranebodavägen 31, 280 70 Lönsboda

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng