Nordisk Skogshistorisk konferens

15sep09:3016:00Nordisk Skogshistorisk konferens09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Information

Tema: Skog och klimat

Nordisk skogshistoriska konferens ägde rum i Akershus fylke och Hedmark fylke, med basläger i Elverum, 15 mil nordost om Oslo. Tjugotalet deltagare tog del av ett digert program med Glomma som ”blå tråd”.

Älven, som avvattnar Norges skogrikaste områden, har varit Nordens största flottled. Det avspeglades i Bingen lenser och Fetsund lenser, där vi kunde se ett älvlandskap med stenkistor, gå på sorteringsbryggor och färdas med ångdriven flottningsbåt. En annan höjdpunkt under konferensen var Norsk Skogmuseum i Elverum, där vi fick tjuvkika på ”Det fantastiske treet” – ett konstverk i aluminium som med fiberoptik illustrerar fotosyntesen. Kopplingen till konferensens seminarium om Skog och klimat kunde dessutom inte bli bättre

Konferensen inleddes i Lillestrøm strax utanför Oslo. Staden har fått smeknamnet ”Fliesbyen” på grund av den starka kopplingen till skogsindustrin, med ett stort sågverk på platsen. Här fick vi se – och höra – en kraftig Bolinderångmaskin som var hjärtat i sågverksamheten mellan 1899 och 1965. Timret till sågverket kom via Nitelva. De sågade varorna transporterades från Lillestrøm med järnväg, anlagd redan 1854. Lillestrøm Historielag visade också den bevarade arbetarbostaden Lurkahuset.

Dag två fick vi se en oppgangssag/ramsåg i drift i Mølleparken i Sagdalen. Entusiasterna i Sagelvas Venner kunde också förevisa den lika välbyggda mjölkvarnen.
Bingen lenser gav tillsammans med Fetsund Lenser en god bild av flottningsverksamheten på Glomma. I Bingen i Sørum möts man av en hel armada av lensekar/stenkistor i en särskild utformning, med en ”plog” mot strömmen. De 51 karen, uppförda på 1910-talet, utgör ett otroligt mäktigt flottningsmonument! Guiden Berit Leikhammer som själv vuxit upp i en flottarfamilj förmedlade livfullt både flottningsfakta och -minnen.

Nedströms Bingen, vid Glommas utlopp i Øyeren, visas flottningsanläggningen Fetsund lenser som den såg ut vid nedläggningen 1985. Här finns också ett museum som berättar om flottning på Glomma och i Fetsund samtidigt som museet är en nationell aktör på temat flottning. För ett par år sedan publicerades en fantastiskt fin bok om flottning: ”Stemmer fra elva. Fløtingas historie i Fet” av Thomas Støvind Berg, som också var värd för besöket i Fetsund.

I Fet fick vi också se Nordre Øyeren Våtmarkssenter, ett upplevelsecentrum med barn och unga som främsta målgrupp. Centret bjuder på fantasifulla utställningar om natur och våtmark med utsikt över nordens största inlandsdelta och Norges mest artrika våtmark. Efter en härlig köttsoppalunch fick vi se mer av Nordre Øyeren naturreservat, då två gamla bogserbåtar tog oss ut på sjön.
Konferensens tredje dag hade skogsbrand som tema. Den inleddes vid det brandtorn som rekonstruerats utanför Norsk Skogmuseum i Eleverum. Här visas den skogliga brandbekämpningens historia och något om de utmaningar dagens skogsbruk har vad gäller bränder i skog. Vi hade också möjlighet att se ett inrett rum för brandvakten – tolv meter upp i tornet – och titta på utsikten över Glomma.
Bränder har skapat nya möjligheter, för såväl växter, djur och människor. Ett stort brandområde i utkanten av Elverum blev t.ex. genom en spännande ägarskiftesprocess en golfbana i Starmoen. Representanter från kommunen visade och berättade hur det hela gått till.

Annat intressant under dagen var barrskogsreservatet i Hakaskallen med stora, gamla granar och de sätrar vi fick besöka; Hvarstadssetra och Gardbergssetra. Sätrar i Norge har haft samma ungefär samma funktion som våra svenska fäbodar, dock är byggnadsbestånden av mer permanent karaktär. Dagens sätrar har nya funktioner och förändrad vegetation på grund av bl.a. uteblivet bete, vilket fick se exempel på. Många fungerar som fritidsbostäder, såsom Johan C Løkens stora säter där vi åt middag i god nordisk atmosfär.

Konferensens sista dag ägnades åt de nya utställningarna i Norsk Skogsmuseum i Elverum. ”TRÅKK i mangfoldig natur”, som disponerar hela 1300 kvadratmeter, är en spännande natur- och kulturhistorisk berättelse om jakt, fiske, fångst, råvaror och mat från naturen. Den påverkan människan lämnar efter sig är, liksom ekologi, andra teman i en utställning som andas stor fräschör! Som första grupp fick vi också se det stora träd som ingår i utställningen ”Det fantastiske treet”, konstruerat av flera hundra fiberoptiska kablar. Här ska besökaren uppleva och lära sig om fotosyntesen, kolets kretslopp och skogens roll i klimatfrågan. Fyra årstider kommer att genom trädets olika skepnaderkunna följas när utställningen står klar under 2016. Intressant att notera är den breda uppställningen kring finansieringen av projektet, med departement, skogliga aktörer, banker, museet och akademien.

Alla nordiska länder bidrog med varsin kvalificerad föreläsning i seminariet om Skog och klimat. Samtliga berörde det faktum att skogssektorns potential för att motverka global uppvärmning är stor och underutnyttjad, särskilt om träbyggande och bioenergi tas med i beräkningarna. Från alla länder gavs också exempel på klimatförändringens konsekvenser, med varmare vintrar, mer regn, frostskador, insektsangrepp och nya arter och vegetationsområden, men också längre växtsäsonger och högre produktivitet.
Att framtidsbilden vad gäller skog är oförutsägbar kunde också konstateras, mycket beroende på hur stor temperaturökningen blir. Det finns som bekant olika scenarios för detta som i sin tur hänger ihop med klimatpolitiska beslut, inte minst i Paris i december 2016. Apropå politik och styrmedel pågår en utredning i Norge om privatskogsbrukare är villiga att mot en ersättning bruka sina skogar som ”klimatskogar”, där ett gryende intresse kan anas, berättade Norges föreläsare.

Årets konferens bjöd sammanfattningsvis på ett digert och omväxlande program, under inspirerande ledning av såväl anställda som ideella krafter vid de olika anläggningarna. Bjørn Bækkelund, Norsk Skogmuseum, förtjänar ett särskilt omnämnande som ”uppslagsbok”, ordningsman, busspratare och ordförande i samarbetsgruppen för skogsmuseer och skogshistoriska sällskap i Norden.

Nästa års nordiska konferens äger rum 31 augusti – 4 september i trakten av Rovaniemi i Finland.

/Iréne Gustafson


 

Tid

(Tisdag) 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng