Nydala och Os, Småland - FULLTECKNAT

03sep09:0016:00Nydala och Os, Småland - FULLTECKNATSkogshistoria, kloster och kulturmiljöer runt sjön Rusken

Information

Sjön Rusken ligger på småländska höglandet några mil öster om Värnamo. Vi samåker i egna fordon runt denna sjö och gör stopp på flera intressanta platser.

Starten sker i Nydala vid sjöns norra ände där vi hälsar på hos Nydala Trävaru AB och familjen Lindman som berättar om hur verksamheten byggts upp. Här beser vi också ruinerna av Nydala kloster. Det anlades redan 1143, samtidigt med Alvastra kloster och var på sin tid ett av Sveriges mest betydande. Vi tittar också in i den märkliga klosterkyrkan.

Efter lunch i Svensbygds gamla missionshus, förflyttar vi oss till den berömda Skatelinden i Hättebo för att med den i blickfånget lyssna till berättelsen om det ålderdomliga brukandet och hamlingen.

I Os vid sjön Ruskens utlopp gör vi en vandring i den gamla industrimiljön och får oss till livs Ohs bruks hela historia. Med rötter från 1600-talets järnbruk började man tillverka massa vid förra seklets början och flotta virke över Rusken. Exkursionen avslutas i Nydala.

Samling: Parkeringsplatsen vid Nydala klosterkyrka sydväst om Vrigstad i Småland. Kort vandring till Nydala Trävaru för samling och kaffe från kl. 08.30.

Hitta hit: Nydala ligger längs väg 127 mellan Värnamo och Vrigstad. Från Vrigstad är det cirka 10 km till Nydala klosterkyrka som är belägen vid Ruskens norra ände. Från Värnamo är det drygt 20 km till Nydala.

Exkursionsvärd och -ledning: Skogshistoriska Sällskapet genom Göran Örlander, Karl Johan Krantz och Hans-Jöran Hildingsson.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kr. Ännu ej medlem: 300 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast torsdagen den 26 augusti till Hans-Jöran Hildingsson, i första hand e-post, hansjoran@gmail.com, i andra hand telefon, 073-070 10 87. Max 50 deltagare, först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svarsmejl med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet. OBS Kontant betalning på plats är inte längre möjlig.

EXKURSIONEN ÄR NU FULLTECKNAD MEN DET GÅR BRA ATT SÄTTA UPP SIG PÅ RESERVLISTAN. KONTAKTA HANS-JÖRAN HILDINGSSON ENLIGT OVAN.

Tid

(Fredag) 09:00 - 16:00(GMT+02:00)

Plats

Nydala klosterkyrka

Other Events

Dela detta event

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng