Seminarium om Mårten Sjöbeck

26sep13:0016:00Seminarium om Mårten SjöbeckGrundaren av den svenska markhistorien

Information

Mårten Sjöbeck läste geografi och botanik vid Lunds universitet men fick avbryta studierna vid faderns död. Istället tog han anställning som kontorsskrivare vid Statens Järnvägar. Där gjorde han sig känd för sina resehandböcker om olika landskap. Det gav honom enastående kunskaper om framförallt södra Sveriges markhistoria.

Han insåg att naturen inte var statisk och att dess utseende var resultatet av människans användning av marken i årtusenden. Det var böndernas yxor, eldar, plogar och kreatur i deras strävan att försörja sig som skapade de skönhets- och naturvärden med öppna landskap, artrikedom och blomsterprakt som idag är så högt skattade.

Dessa insikter gick på tvärs med den rådande akademiska synen på naturtyperna som statiska tillstånd och som låg till grund för tidens beslut om nationalparker. Sist men inte minst insåg Mårten Sjöbeck att dagarna för detta sköna odlingslandskap var räknade, vilket gjorde att han flitigt fotograferade och dokumenterade det.

Seminariet på KSLA handlar om den geniale vetenskapsmannen, stilisten och fotografen Mårten Sjöbeck (1886–1976). Skydd av områden dominerar idag i miljöpolitiken. I vilken utsträckning har Sjöbecks teser om markhistorien beaktats i naturvårdsarbetet? Har han en given plats också i dagens landskapsdebatt?

Onsdagen den 26 september kl. 13.00–16.00

Plats: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademin, KSLA, Drottninggatan 95, Stockholm.

Seminarievärdar: Skogshistoriska Sällskapet och KSLA.

Seminarieledning: Urban Emanuelsson, professor vid Centrum för biologisk mångfald, SLU, Widar Narvelo, kommunekolog i Helsingborg och Karin Tormalm, Skogshistoriska Sällskapet.

Seminarieavgift: 200 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller swish.

Anmälan senast måndagen den 17 september till: Karin Tormalm, 070-382 79 56. E-post: karin.tormalm@gmail.com.

Tid

26 September, 2018 13:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

KSLA, Stockholm

Drottninggatan 95 B

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng