Viltet och jaktens historia

27aug09:3016:00Viltet och jaktens historia

Information

Sammanfattning

Viltet och jaktens historia

Den 27 augusti samlade Skogshistoriska Sällskapet i ett gemensamt arrangemang med Jägareförbundet inte mindre än ett 60-tal deltagare vid Svenska Jägareförbundets anläggning i Öster-Malma.

Programmet innehöll glimtar ur en kommande tvärvetenskaplig bok om jaktens historia i Sverige av forskarteamet Kjell Danell och Roger Bergström.

Kjell Danell berättade om jaktmetoder och den viktiga fällfångsten. Roande redogjorde han för tidigare generationers omdömen om viltets smaklighet. Fjällpipare har det läckraste köttet av alla fåglar. Trana gick att äta, helst som soppa för konvalescenter.

Roger Bergström gjorde ett pedagogiskt svep över viltets historia och jaktens sociala organisation medan Staffan Thorman berättade den intressanta historien om hur våra olika jakthundraser växt fram.

Dagen spetsades med att förre jaktvårdskonsulenten Göran Bergman skildrade Gustaf Schröders författargärning medan Jägarförbundets Christina Nilson-Dag påminde om minnesvärda kvinnor i jakten. Som avrundning berättade Ulf Sterler, Jägarförbundet, om hur verksamheten på Öster-Malma vuxit fram. Vapenspecialisten Sven Lord avrundade med att visa de vapen och den vapenteknik som kommit jakten till del. Dagen avslutades som sig bör med att Sven i tidsenliga kläder sköt med sin mynningsladdare så det ekade mellan byggnaderna i slottsträdgården.

/Bengt Stenerås

 

Läs också Christina Nilsson Dags artikel om kvinnlig jakt i historien i Skogshistoriska Tidender nr 3 2015.

Tid

27 Augusti, 2015 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Dela detta event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng