Hem Forum Gästforum Finns det 2016 mer skog i Sverige än någonsin förut?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1060
  Dag
  Deltagare

  Frågan borde ju vara en av de allra mest centrala för skogshistoriska sällskapet. Eftersom det inte verkar finnas något på forumet är det ju också skäl att få igång det. Jag tänkte lite kring frågan och kom fram till att jag sticker fram hakan och säger att jag tror det. Men det kanske finns någon referens efter 2000 som klargör hur det ÄR? Eftersom jag i första hand är intresserad av en modern för mig tillgänglig referens med en tillräckligt utförlig argumentation (i sällskapets publikationer kanske?) så redogör jag inte för mina tankarna här. Men kanske tar upp den om någon vill diskutera.

  #1061
  Dag
  Deltagare

  Detta dokument ger en del http://docplayer.se/4933202-Skogspolitisk-historia.html Om det fanns stora virkesförråd någonstans tidigare borde produktionen av skogsprodukter varit större säg 1820-1930 när de gamla skogarna “överavverkades”.

  #1082
  Dag
  Deltagare

  Dokumentet http://docplayer.se/4933202-Skogspolitisk-historia.html är från 2001 så jag reviderar frågan till om det finns mycket relevant “nyskapande” senare information. De snabba skogstillväxten gör att man ständigt bör ompröva frågan och även om man bara kan hävda att det finns mer skog i Norrland 2020 än de sista hundrafemtio åren är det ju relevant. Ur dokumentet kan man utläsa att det är troligt det fanns väsentigt mindre skog i norra Sverige 1988 än 1870 (Figur 2.2-6), men virkesfårrådet har ökat väsentligt sedan dess, så den mest tillnärahandsliggande spekulationen är att det finns ungefär lika mycket skog i norra Sverige nu som 1870. Men det borde funnits mer före 1870. Och för södra Sverige så finns det väl mer skog nu än 1870.

  #2315
  Dag
  Deltagare

  Hur mycket riktigt gammal virkesrik skog fanns vid första skogstaxeringen? Hur stor del av skogen hade då över t ex 500 m3/ha och hur stor del är det idag?

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Senaste från Facebook
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Veckans skogshistoria: Gården Dohnafors (tidigare Sigridstorp) ligger vid infarten till Tivedens nationalpark norrifrån. Gården har anor från 1500-talet och har naturligtvis varit med om mycket genom seklen. Här berättar Åke Pettersson, den siste ordföranden för Skogsarbetareförbundet, om människor och händelser knutna till gården. Hit kom bland annat Gunnar Sträng på sin cykel på 1930-talet för att agitera för arbetarnas villkor. https://skogshistoria.se/artiklar/en-port-till-tiveden/

Veckans skogshistoria: Gården Dohnafors (tidigare Sigridstorp) ligger vid infarten till Tivedens nationalpark norrifrån. Gården har anor från 1500-talet och har naturligtvis varit med om mycket genom seklen. Här berättar Åke Pettersson, den siste ordföranden för Skogsarbetareförbundet, om människor och händelser knutna till gården. Hit kom bland annat Gunnar Sträng på sin cykel på 1930-talet för att agitera för arbetarnas villkor. skogshistoria.se/artiklar/en-port-till-tiveden/ ... Se mindreSe mer

Kommentera

Mycket bra, och bäst tycker jag om hålet vid farstun som visar när klockan är 12.00, ingen sommartid här inte!

Ser ganska välbevarad ut för att vara så pass gammal...

🤗🥀🌹👍

💕

Kul fakta om Ornäsbjörken. Finns någon som har mer att bidra med?Image attachmentImage attachment

Kul fakta om Ornäsbjörken. Finns någon som har mer att bidra med? ... Se mindreSe mer

Veckans skogshistoria: Hur verksamheten i gamla Domänverket skulle bedrivas var noggrant föreskrivet i två tjocka handböcker, DFS och DRS, om vardera cirka 700 sidor. Här fanns lagar och förordningar, regler och anvisningar, som förvaltningspersonalen hade att ta hänsyn till för att inte begå tjänstefel. Arne C Johansson med många år på Domänverket, ger några axplock ur reglementsamlingen som haft så stor betydelse. https://skogshistoria.se/artiklar/byrakratins-hoga-visa/

Veckans skogshistoria: Hur verksamheten i gamla Domänverket skulle bedrivas var noggrant föreskrivet i två tjocka handböcker, DFS och DRS, om vardera cirka 700 sidor. Här fanns lagar och förordningar, regler och anvisningar, som förvaltningspersonalen hade att ta hänsyn till för att inte begå tjänstefel. Arne C Johansson med många år på Domänverket, ger några axplock ur reglementsamlingen som haft så stor betydelse.
skogshistoria.se/artiklar/byrakratins-hoga-visa/
... Se mindreSe mer

Kommentera

En fråga här . När är bäst att kvistrensa ek ?

Förmånar mig inte, förvisso bara jobbat i 6 månader som praktikant hos Domän, toppstyrning som hos Svenska Kyrkan

Veckans skogshistoria: Det glest befolkade norra Sverige var indelat i så kallade lappskatteland som styrdes av en eller ett par familjer. Så såg det ut när landshövding Johan Graan sommaren 1671 skickade ut lantmätaren Jonas Persson Gedda och notarien Anders Olofsson Holm för att kartlägga Ume lappmark. Resultatet av deras resa blev kartor och beskrivningar som ger en unik bild av ett samhälle och kultur som det idag bara finns få fysiska spår kvar av. Läs artikeln av Gudrun Norstedt. https://skogshistoria.se/artiklar/nar-samerna-kontrollerade-lappmarksskogarna/

Veckans skogshistoria: Det glest befolkade norra Sverige var indelat i så kallade lappskatteland som styrdes av en eller ett par familjer. Så såg det ut när landshövding Johan Graan sommaren 1671 skickade ut lantmätaren Jonas Persson Gedda och notarien Anders Olofsson Holm för att kartlägga Ume lappmark. Resultatet av deras resa blev kartor och beskrivningar som ger en unik bild av ett samhälle och kultur som det idag bara finns få fysiska spår kvar av. Läs artikeln av Gudrun Norstedt. skogshistoria.se/artiklar/nar-samerna-kontrollerade-lappmarksskogarna/ ... Se mindreSe mer

Kommentera

Min ana MÅRTEN JONSSON DJÄKNE finns med sitt lappskatteland i ALTAWARE omnämnd på den kartan Just i denna vecka har jag tagit över gravrätten för en ättling till honom Min morfars far Nils Johan Persson född 1842 med flera äldre släktingar Märkligt att just nu få detta meddelande!

Minns jag inte fel var Johan Graan same från Gran sameby inom dagens Sorsele.

Visa fler
Kommande aktiviteter
Välkommen som medlem

Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.

Läs mer och anmäl dig här!

Ja, jag är intresserad

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng