Hemma hos skogsägarna Ann och Richard Hanschu

Ann och Richard Hanschu i Little Beaver Creek i Oregon äger cirka 200 hektar produktiv skogsmark dominerad av douglasgran. Bestånden har uppkommit genom självföryngring under 1920- och 1930-talen.

En del i reseberättelsen På tur i fjärran västern, Tidender nr 4 2017.

DERAS AMBITION har varit att försöka köpa in mer skogsmark. Skogsmarkspriserna ligger för kalmark på omkring 60 000 kronor per hektar.

Bestånden med douglasgran har nu gallrats 2–3 gånger och röd ceder har börjat växa in underifrån.

Röd Ceder betalas med 3 000 kronor per kubikmeter, douglasgran med ungefär
hälften. Det som är mest lönsamt är att sälja stolpar, som kan betinga ett pris av 16 000 kr styck. När de upp till 47 meter höga stolpträden ska fällas, måste först marken jämnas till. Det får vare sig finnas stenar eller stubbar inom fällområdet, vilket annars ofelbart skulle slå sönder stolpen.

INGEN AVVERKNING FÅR SKE inom 15 till 20 meter från ett vattendrag. Paret Hanschu hade en egen policy att inte avverka närmare än 30 meter.

Richard och Ann är två mycket engagerade skogsägare och arbetar för att sprida kunskap om skog och skogsbruk till allmänhet och skolklasser.

De har ställt i ordning en pedagogisk slinga i skogen där de visar återväxt, skogsskötsel, avverkningsskog – även en hel del skogshistoria.

Genom sitt engagemang har de två gånger blivit tilldelade utmärkelsen Tree Farmer of the year.

Vi svenskar blev förvånade att höra att det, trots att deras marker ligger inom den brandbenägna delen av västkusten, går det inte att teckna skogs- eller brandförsäkring.

Författare

Ann-Kristin Unander och Lars-Robert Lundgren

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng