Intressant om skogsindustrins framväxt

Skogshistoriska Sällskapets exkursion till Timrå den 21 maj 2015

SCA stod värd vid jubileumsårets andra exkursion som med utgångspunkt från Sundsvallsregionen skildrade den norrländska skogsindustrins framväxt och utveckling.

Exkursionen samlade ett fyrtiotal deltagare som samlades vid träpatronen Fredrik Bünsows sommarslott Villa Merlo i Timrå, där SCA numera har sitt arkiv. Förre arkivchefen Kjell-Åke Hermansson belyste spännande epoker och händelser i regionens industrihistoria, medan den nuvarande, Monica Jonsson, guidade i sommarslottet, uppfört 1883–1885, och presenterade dess skapare Fredrik Bünsow. Informationschefen Björn Lyngfelt berättade om de omvälvningar som skett i SCA:s närhistoria.

Den österrikiske samhällsvetaren Joseph Schumpeter myntade på 1930-talet begreppet skapande förstörelse. Det är, menade han, innovationer och innovatörer som driver den långsiktiga ekonomiska utvecklingen i kapitalistiska samhällen genom att ersätta befintlig teknik och förstöra tidigare företagsstrukturer.

Ett tydligt exempel på detta var då träekonomin växte fram. I den industriella expansionens första fas vid 1800-talets mitt blev det möjligt att ta skogens slumrande rikedomar i anspråk. Ångmaskinen gjorde att sågverken kunde flyttas från inland till kust, men lika viktigt var stora investeringar i flottlederna.Välkända pionjärer är James Dickson och Fredrik Bünsow. Mängder av företag etablerades, men de flesta förblev små.

Tekniska innovationer, nya marknadsmöjligheter orsakade senare en intensiv strukturomvandling. Den gamla bruksekonomin upplöstes. Träekonomin exploaterades genom nya kapitalintensiva kombinat med skog-sågverk-massa-papper och kraft.

Den lågkonjunktur som följde efter första världskriget drabbade den norrländska träekonomin hårt. Finansmannen Ivar Kreuger hade en vision om att sammanföra finansiellt nedgångna skogsindustrier till ett norrländskt skogsindustriföretag i ett globalt koncept. Handelsbanken såg behovet av sammanläggningar och slöt 1929 ett avtal med Kreuger om att bilda holdingbolaget SCA. Av överenskommelsen framgick också att man skulle satsa stort och nytt genom att bygga den största sulfatfabriken, Östrand. SCA är idag Norrlands dominerande industri och en aktör i världsklass. Men så har företagets historia från 1929 varit full av skapande förstörelse.

Författare

Jan Sandström

Tidender nr 2 2015

Fakta

Fredrik Bünsow (1824–1897) var en av Sveriges rikaste män. Han blev den verklige innovatören som strategiskt kombinerade industriellt kustläge inklusive hamn med investeringar i flottleder, omvandling av järnbruk till skogsindustri och förvärv av stora skogsfastigheter.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng