Skogshistoriska Sällskapets exkursion till Vrå, Småland, 21 augusti 2013 Det bjöds på närmast perfekt exkursionsväder under ljung- hedsexkursionen den 21 augusti i Vrå – inte för varmt, inte för kallt och lagom med sol. Hela 70 personer, flertalet medlem- mar i Skogshistoriska Sällskapet, hade anmält sig sannolikt lockade av att professor emeritus Lars Kardell, var dagens huvudaktör.
Tidigare distriktschefen på Skogssällskapet Hans Frej, numera pensionär, bistod under dagen med fakta kring jägarhyddan och den lokala plantskolan i Vrå. Han berättade också om det första friluftsfängelset i Singeshult, den högsta punkten Hunsberget och initiativet till naturreservatet Mästocka ljunghed.
Ett synnerligen gediget marknadsföringsarbete hade föregått exkursionen genom att Lars Kardell under 2012, i samband med Skogssällskapets 100-årsjubileum, utkom med boken Ljungheden i Vrå socken och Skogssällskapet. Boken ingår som rapport nr 114 i den rapportserie som Institutionen för skoglig landskapsvård vid SLU ger ut. Och inte nog med det, en vecka innan exkursionen återutsändes P1-programmet Vetandets värld där Lars Kardell intervjuades av Tomas Lindberg om ljunghedens historia.
Medelst inhyrda bussar, sponsrade av Stiftelsen Skogssällskapet, förflyttades deltagarna till ett antal platser i trakterna av det lilla samhället Vrå mellan Halmstad och Ljungby, för att ur olika aspekter få mer insyn i historien kring ljunghedarnas utbredning för hundra år sedan och mer. Vrå socken avvattnas av Krokån som längre söderut mynnar ut i Lagan. Innan den stora regleringen av Krokån gjordes för ett sekel sedan svämmade ån alltid över på vårarna och dränkte åker- och ängsmarker.
– Det var behovet av nödhjälpsarbeten som gjorde att åns vattennivå år 1916 kunde regleras, berättade Lars Kardell. Med statsmakternas ekonomiska hjälp genomfördes under fem års tid drygt 280 000 dagsverken för att reglera ån, sätta skogsplantor på ljunghedarna och dika mossar. Det var ett gigantiskt projekt som resulterade i att 4 000 hektar tidigare ofruktbar ljunghed kunde förvandlas till skogsmark.
För att få lite känsla för hur det forna ljunghedslandskapet kunde te sig avslutades exkursionen på ljungheden i Mästocka, ett naturreservat förvaltat av Västkuststiftelsen.
Ljunghedskulturen ledde på sin tid till stort armod i landskapet. Det var fattigt och eländigt, vilket följande citat ger en antydan om:
”I denna öken ha höst- och vinterstormarna en bred tummelplats för sin vilda lek. Vinande och tjutande fara de fram över vidderna, hindrade av ingenting. Moln av yrande snö förmörka vinterdagen. Och när natten faller på, blir det bitande kallt därute. Då låter stormen likt ett dånande ackompanjemang till ugglans och rävens skrik i klyftorna. Och alltid – såväl under sommarens härligaste dagar och ljumma nätter, som när vinterhimmelns stjärnor skimra i snöns kristaller, eller då solen gjuter floder av ljus över det vita svepningstäcket – alltid behåller ödemarken sin dystra prägel”.
Detta anfördes av kommunfullmäktiges ordförande K J Shultz i Breared år 1919 och återfinns i artikeln ”Ljungheden – en ekologisk katastrof ” av Lars Kardell och intagen i Västra Sveriges Skogsvårdsförbunds årsskrift 1990.
Stort tack till Lars Kardell och Hans Frej för en rakt igenom härlig exkursionsdag!
Författare
Hans-Jöran Hildingsson
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.