Två sågverk i Oregon: Långa plank och grova dimensioner

En del i reseberättelsen På tur i fjärran västern, Tidender nr 4 2017.
HULL & OAKS ANDADES industrimuseum och var intill nyligen ångmaskindrivet, pannorna finns till och med kvar. Manhar som specialitet lååånga stockar av Douglas-fir. Plank sågades normalt i dimensioner upp till 12 x 36 cm (grövre på beställning), bjälkar upp till 18 x 84 cm.

Till friluftsområdet i grannskapet hade Hull & Oaks donerat ett bord i ett stycke i dimensionen 26 meter x 7,5 cm x 105 centimeter. Rakt och snyggt, inte skevt, mycket imponerande. Här rymdes ett par skolklasser på picknick.

STARFIRE LUMBER, VAR ETT modernare sågverk och hade som specialitet grova stockar på upp till 3 meters diameter. Men då bara 9,3 meter långa! Man hade verkligen grejor som kunde hantera sådana bamsingar, från truckar via barkningsmaskin till sågen med dess jättestora ”gap”. Man sålde sitt virke otorkat, men råhyvlade merparten av produktionen till beställt mått. Hur detta sedan fungerade i praktiken var upp till kunden. Oftast bygger man in otorkat virke i konstruktionerna, som sedan får stå under tak och torka ihop en tid innan slutbyggande sker.

När timret kom till Hull & Oaks tippades det i en damm vid barkmaskinsintaget. Där knuffade den lilla ettriga motorbåten ”Pond Monkey” stockarna mot uppfordringsverket. Virket sorterades inte i vattnet, men jordiga stockar blev tvättade.

DET VAR SVÅRT ATT FÅ TYDLIGA SVAR om intäkter och kostnader – man var troligen mer van vid turistiska besökare än vår grupp – så min kommentar får bli: Sedan länge finns en efterfrågan på mycket grova trävarudimensioner och även extremt långa bitar. För sådant virke kan man ta mycket bra betalt.

I Oregon är Starfire Lumber en av få sågar som kan ta grova stockar. Många sågverk kapabla att ta jättestockar har lagts ner, inte minst sedan de federala och delstatliga skogarna slutat avverka ”first growth”, det vill säga naturligt etablerad skog. Ännu sker dock viss avverkning i sådan skog hos privata ägare och där finns Starfire Lumbers nisch.

Min bedömning är att man arbetsmiljömässigt och tekniskt låg cirka 30 år efter oss i Sverige, vid dessa specialsågverk som inte kan tävla med de moderna storsågar som naturligtvis också finns. Killarna i råsorteringen vände med handkraft 10×30 centimeters, ganska långa plank. Det handlade verkligen om bodybuilding.

BÅDA ANLÄGGNINGARNA VAR BANDSÅGVERK och i Hull & Oaks slipkammare gladde oss en gammal reklamaffisch från Uddeholm. Man räknar sina anor till 1937. Starfire startades 1983 och drivs nu av grundarens sonson, Sean Smith, som entusiastiskt guidade oss genom sågen. Han var med rätta stolt över att visa sitt företag för en svensk skogsdelegation.

Författare

Åke Barklund

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng