Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Dåtid, nutid, framtid

Detta inlägg publicerades som ledare i Tidender nr 1, 2018.

SÅ LÖD TEMAT FÖR EN SKOGSKVÄLL som en känd skogsägarförening i februari arrangerade för medlemmarna i mellersta delen av Västra Götaland. Det blev en välbesökt träff med cirka 170 skogsägare som minglade bland montrar med skogskonsulter och representanter för banker. Även Skogshistoriska Sällskapet fanns på plats, särskilt inbjudet att framträda med egen monter och anförande kring dåtiden.
Denna typ av aktiviteter är en utmaning vi gärna antar. Det innebär direktmöten med skogsägare och framförallt chansen att få pröva argumenten för varför
skogshistorien och det skogliga kulturarvet är så angelägna att uppmärksamma, bevara och göra kända.

SKOGSHISTORISKA SÄLLSKAPET ÄR EN ideell, rikstäckande förening med cirka 1 300 medlemmar. Skogsägare i gemen bör naturligen utgöra kärnan bland dem. I Sverige finns ungefär 330 000 privata skogsägare. Åtminstone en procent av dessa, borde vara medlemmar – till att börja med! En blygsam vision måhända, men vi måste börja någonstans. Med nuvarande kostym klarar vi betydligt fler medlemmar. Det skulle stärka ekonomin och göra det möjligt att ge Tidender fler sidor och göra tidningen mer innehållsrik.

FLER MEDLEMMAR FÅR VI GENOM att erbjuda sådant som är efterfrågat. Till exempel exkursioner, där vi under senare år har höjt ribban rejält och fördubblat antalet jämfört med tidigare. Aldrig blir skogshistorien så uppenbar som när man upplever den på plats – i skogen eller vid lämningar och miljöer som ger insikter om andra tiders skogsbruk. Sådana insikter är viktiga idag när skogen av klimat- och hållbarhetsskäl hamnat i fokus för samhällets intresse. Det handlar nu om att förena alla de många intressen som möts i de svenska skogarna och dra lärdom av historien.

INNAN ÅR 2018 ÄR TILL ÄNDA KOMMER vi på vår webbsida – kunskapsportalen skogshistoria.se – att kunna erbjuda alla de artiklar som publicerats i Sällskapets årsskrifter sedan starten 1992. Det handlar om mer än 200 artiklar kring alla kategorier skogshistoria. Tillsammans utgör de något av en skogshistorisk guldgruva som stadigt fylls på och för varje år blir allt mer värdefull.

HUR DET GICK PÅ SKOGSKVÄLLEN? Jo, drygt 10 procent av de närvarande löste ett medlemskap i Skogshistoriska Sällskapet.

PS
Du har väl kollat på vårt aktivitetsprogram! Tio spännande exkursioner och seminarier på olika håll i Sverige.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng