Vi samarbetar med

Museinätverket Skog & Trä som samlar ett tjugotal museer och anläggningar runt om i landet. Tillsammans vill vi synliggöra och berätta om de skogshistoriska skatter som finns runt om i Sverige.

Vi arbetar också för att det skogshistoriska arvet ska få större uppmärksamhet och resurser.

Här kan du läsa mer om Museinätverket Skog & Trä.
Här hittar du nätverkets sommarbroschyr 2019.

 


 

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, i dagligt tal benämnd KSLA, har sedan 1813 haft uppdraget att visa vägen till ett ”modernare” och effektivare jordbruk. Det ursprungliga målet gäller än idag och omfattar sedan ett drygt halvsekel även skogen.

De gröna näringarna, och då särskilt skogen, har en viktig roll i arbetet med att bemästra den klimatkris som världen tycks vara på väg in i. På KSLA:s initiativ och med starkt stöd av skogsbranschen och forskningsföreträdare, bildades Skogshistoriska Sällskapet i februari 1990.

Här kan du läsa mer om Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.


 

Ett nordiskt samarbete sker sedan tjugotalet år tillbaka med skogshistoriska sammanslutningar och museer i Norge, Finland, Danmark och Island. Vi turas om att varje år arrangera Nordisk skogshistorisk konferens, med olika teman. Nästa konferens äger rum tidigast 2020.

Senaste från Facebook

2 veckor sedan

Skogshistoriska Sällskapet
Tips! Gunnar Wetterberg pratar om skogshistoria 7-8 december i Västerbotten. Alla intresserade är välkomna!

Tips! Gunnar Wetterberg pratar om skogshistoria 7-8 december i Västerbotten. Alla intresserade är välkomna!Ta chansen och lyssna på "På spåret"-vinnaren Gunnar Wetterberg! I Länsstyrelsens projekt ”Friskare skogsvatten 2.0” bjuder vi in till två träffar i Lycksele och Umeå om värdefulla vattendrag och skogshistoria med den folkkära historikern och författaren Gunnar Wetterberg, senast känd för sin seger i SVT-programmet ”På spåret”. Länk till webbanmälan för Lyckseleträffen: https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/kalenderhandelser---vasterbotten/2019-11-13-traff-i-lycksele-med---historikern-gunnar-wetterberg.html Länk till webbanmälan för Umeåträffen: https://www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/kalenderhandelser---vasterbotten/2019-11-13-traff-i-umea-med---historikern-gunnar-wetterberg.html ... Se mindreSe mer

Veckans skogshistoria: Knifven Ebeling är ett legendariskt namn i Skogssverige. Som överjägmästare på Domänverket var han med om att omforma skogsbruket och se till att skogarna blev växtliga. Men Fredrik Ebeling var också en duktig ekolog som insåg sambanden mellan mark, vegetation, mykorrhizans roll och skogens tillväxt. Här berättar Karl-Göran Enander mer om Knifvens skogsekologiska gärningar.
https://skogshistoria.se/artiklar/fredrik-ebelings-skogsekologiska-garning/

Veckans skogshistoria: "Knifven" Ebeling är ett legendariskt namn i Skogssverige. Som överjägmästare på Domänverket var han med om att omforma skogsbruket och se till att skogarna blev växtliga. Men Fredrik Ebeling var också en duktig ekolog som insåg sambanden mellan mark, vegetation, mykorrhizans roll och skogens tillväxt. Här berättar Karl-Göran Enander mer om Knifvens skogsekologiska gärningar.
skogshistoria.se/artiklar/fredrik-ebelings-skogsekologiska-garning/
... Se mindreSe mer

 

Kommentera

Michael Jönsson stora skor att fylla ;-)

Veckans skogshistoria: I Malingsbo finns Skogshögskolans äldsta försöksyta, där de imponerande tallarna fortfarande finns kvar. I artikeln (klicka på länken) berättar Lars Kardell och Christer Karlsson mer om försöksytan och varför det är viktigt att bevara den trots att det ursprungliga syftet när den anlades år 1902 är överspelat idag. Artikeln är från 2014 men bilderna är tagna av Christer Karlsson år 2017.https://skogshistoria.se/artiklar/ingen-forsoksyta-har-grovre-tallar-an-skogshogskolans-nr-1-i-malingsbo/ ... Se mindreSe mer

Visa fler
Kommande aktiviteter

Inga evenemang

Visa alla

Välkommen som medlem

Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.

Läs mer och anmäl dig här!

Ja, jag är intresserad

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng