Stadgar för Skogshistoriska Sällskapet antagna vid sällskapets årsstämma i Alnarp den 20 mars 2001.

§ 1 Ändamål

Skogshistoriska Sällskapet är en ideell förening som verkar för att de skogshistoriska värdena uppmärksammas och bevaras samt främjar skogshistorisk forskning och kunskapsspridning. Sällskapet verkar också för att skogshistoriska kunskaper tas till vara och nyttiggörs.

För att främja sitt syfte anordnar sällskapet sammankomster och exkursioner av olika slag, utger publikationer samt bedriver annan med sällskapets syfte förenlig verksamhet.

§ 2 Medlemskap

Medlemskap i Skogshistoriska Sällskapet är öppet för envar som önskar stödja Sällskapets syften och följa dess verksamhet.

Medlem är man från den stund medlemsavgift betalats.

Årsstämman kan på förslag av en enig styrelse utse hedersmedlem. Hedersmedlem betalar ingen medlemsavgift.

§ 3 Årsstämma

Årsstämman är Skogshistoriska Sällskapets högsta beslutande organ. Årsstämma avhålls senast den 31 mars varje år på dag och plats som styrelsen fastställer. Orten bör variera geografiskt mellan åren.

För behandling av visst ärende kan extra stämma hållas när styrelsen finner det erforderligt eller då det begärs av minst 1/10-del av medlemmarna.

Skriftlig kallelse till stämma skall avsändas till samtliga medlemmar, till årsstämma senast tre veckor och till extra stämma senast en vecka före stämman.

§ 4 Medlems rösträtt

Vid stämman har varje medlem en röst. Röstning sker öppet utom vid val, där sluten röstning skall äga rum om någon så begär.

Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening stämmans ordförande biträder, dock sker vid val avgörande genom lottning.

§ 5 Ärenden på årsstämman

På årsstämman skall följande ärenden förekomma:

  1. 1. Val av ordförande och sekreterare för stämman
  2. 2. Prövning av om stämman är stadgeenligt utlyst
  3. 3. Val av två justeringsmän att jämte ordföranden justera dagens protokoll
  4. 4. Redovisning av årsberättelse, årsredovisning och revisionsberättelse
  5. 5. Fastställande av årsberättelse och årsredovisning
  6. 6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
  7. 7. Beslut om antal styrelseledamöter
  8. 8. Val av ordförande
  9. 9. Val av övriga styrelseledamöter
  10. 10. Val av två revisorer och revisorsuppleanter
  11. 11. Val av ledamöter till valnämnd, minst tre
  12. 12. Fastställande av medlemsavgifter
  13. 13. Behandling av förslag som väckts av styrelsen
  14. 14. Behandling av förslag som medlem ingivit skriftligen till styrelsen senast 14 dagar före stämman.

 

§ 6 Val av styrelse

Skogshistoriska Sällskapets angelägenheter handhas av en styrelse, som består av ordförande och lägst sex och högst tio övriga ledamöter.

Ordförande väljs för en tid av ett år, övriga för två år med växelvis avgång. Ersättare för ledamot som avgår före mandatperiodens utgång väljs för återstoden av valperioden.

§ 7 Styrelsens arbetsformer

Styrelsen sammanträder när ordföranden finner det erforderligt eller någon annan styrelseledamot så begär.

Styrelsen är beslutsför då minst hälften av antalet ledamöter är närvarande.

Beslut fattas med enkel majoritet i enlighet med vad som anges i § 4.

Vid sammanträdet skall protokoll föras, som skall justeras av ordförande samt en styrelseledamot.

Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare, kassör och vid behov övriga funktionärer.

Styrelsen kan om den finner så lämpligt inom sig utse ett arbetsutskott. Arbetsutskottets uppgifter och befogenheter skall fastställas av styrelsen.

§ 8 Styrelsens arbetsuppgifter

Det åligger styrelsen att:

  • – verka för Sällskapets ändamål i enlighet med dess syfte
  • – verkställa av stämmor fattade beslut
  • – handha Sällskapets ekonomiska angelägenheter och föra räkenskap däröver
  • – till årsstämman avge årsberättelse och årsredovisning för senaste räkenskapsår.

 

§ 9 Revisorer

Styrelsens förvaltning och Sällskapets räkenskaper skall granskas av revisorerna, som har att avge revisionsberättelse till årsstämman.

§ 10 Ändring av stadgar

Beslut om ändring av dessa stadgar fattas antingen

  • – på en enig årsstämma
  • – eller på två på varandra följande stämmor, varav en årsstämma, om minst 2/3 av de närvarande medlemmarna är därom ense.

 

Förslag härom kan väckas av styrelse eller då minst 1/10-del av medlemmarna är eniga därom.

§ 11 Sällskapets upplösning

Beslut om upplösning av sällskapet fattas på två på varandra följande stämmor, varav en årsstämma, om minst 2/3 av de närvarande medlemmarna är därom ense. Förslag härom kan väckas av styrelse eller då minst 1/10-del av medlemmarna är eniga därom.

Upplöses Skogshistoriska Sällskapet tillfaller Sällskapets tillgångar Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien att utnyttjas för skogshistoriskt ändamål.

 

Logga in och läs Tidender!

Tidender är Skogshistoriska Sällskapets tidskrift, fylld av skogshistoriska reportage och beskrivningar av våra aktiviteter. Som medlem loggar du in och läser det senaste numret. Tidigare nummer hittar du här.

Läs senaste numret -
för medlemmar

Senaste från Facebook
Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Välkommen till styrelsen Clas Fries! Nu har årsstämmoprotokollet från Härnösand 26 mars äntligen blivit justerat, och den nya styrelsen kan offentliggöras. Clas är nog känd av de flesta i skogssverige, men en närmare presentation kommer i Tidender så småningom. Samtidigt lämnar Eva Karlsson Berg styrelsen, men hon tar över revisorsrollen. Ett stort tack till Eva för goda insatser och idéer! I kontaktlistan på hemsidan finns hela styrelsen och de nya regionala kontaktpersoner som hjälper till med genomförandet av alla skogshistoriska aktiviteter i landet (se länk i kommentaren).

Välkommen till styrelsen Clas Fries! Nu har årsstämmoprotokollet från Härnösand 26 mars äntligen blivit justerat, och den nya styrelsen kan offentliggöras. Clas är nog känd av de flesta i skogssverige, men en närmare presentation kommer i Tidender så småningom. Samtidigt lämnar Eva Karlsson Berg styrelsen, men hon tar över revisorsrollen. Ett stort tack till Eva för goda insatser och idéer! I kontaktlistan på hemsidan finns hela styrelsen och de nya regionala kontaktpersoner som hjälper till med genomförandet av alla skogshistoriska aktiviteter i landet (se länk i kommentaren). ... Mer textMindre text

2 CommentsKommentera

Här kan du ladda ner årsstämmoprotokollet från Härnösand: skogshistoria.se/om-oss/arsstammoprotokoll/

Här hittar du hela kontaktlistan till styrelse och regionala kontaktpersoner: skogshistoria.se/om-oss/kontakt/

Under året 1909 beslutade riksdagen att genomföra en experimentkolonisation i norra Sverige med flera syften, ett av dem var att förse skogsbruket med arbetskraft. Karl Viktor Karlsson med familj flyttade 1921 till Rönnliden i Västerbotten för att med stora förhoppningar om ett bättre liv bygga hus på en tilldelad skogsmyr. I detta avsnitt av Arkivpodden från Riksarkivet berättar Mona Bergman från Riksarkivet i Härnösand i samtal med Jim Hedlund om hur det gick med satsningarna. ... Mer textMindre text

0 CommentsKommentera

Har du vägarna förbi Dals Långed den 1 april har du chans att lyssna på skogshistoria med Hans-Jöran Hildingsson!

Har du vägarna förbi Dals Långed den 1 april har du chans att lyssna på skogshistoria med Hans-Jöran Hildingsson! ... Mer textMindre text

0 CommentsKommentera

Dag 2 i Härnösand: Mona Bergman om Riksarkivet - 80 hyllMIL med papper, 6 miljoner kartor och ritningar. Iréne Gustafson om skogens hus, från eldpallkojor till jägmästarens bläckhornshus. Erik Törnlund om flottledsrensningens början 1816-1827 - ”Utan timmerflottning hade vi inte haft någon skogsindustri, och utan skogsindustri hade vi inte haft det samhälle vi har idag”. Per Simonsson om drivkrafterna bakom naturhänsynen - konsumenterna har makt. Tack alla föreläsare för en fantastiskt inspirerande förmiddag.Image attachmentImage attachment

Dag 2 i Härnösand: Mona Bergman om Riksarkivet - 80 hyllMIL med papper, 6 miljoner kartor och ritningar. Iréne Gustafson om skogens hus, från eldpallkojor till jägmästarens bläckhornshus. Erik Törnlund om flottledsrensningens början 1816-1827 - ”Utan timmerflottning hade vi inte haft någon skogsindustri, och utan skogsindustri hade vi inte haft det samhälle vi har idag”. Per Simonsson om drivkrafterna bakom naturhänsynen - konsumenterna har makt. Tack alla föreläsare för en fantastiskt inspirerande förmiddag. ... Mer textMindre text

0 CommentsKommentera

Dag 1 av årsstämmodagarna i Härnösand: Inledning med styrelsemöte och idéutbyte med regionala kontaktpersoner följt av årsstämma, filmpremiär, föredrag av Kjell Danell om Norrlands historia genom 8 epoker samt visning av basutställningar på Västernorrlands museum. Nu väntar operamiddag.Image attachmentImage attachment+2Image attachment

Dag 1 av årsstämmodagarna i Härnösand: Inledning med styrelsemöte och idéutbyte med regionala kontaktpersoner följt av årsstämma, filmpremiär, föredrag av Kjell Danell om Norrlands historia genom 8 epoker samt visning av basutställningar på Västernorrlands museum. Nu väntar "operamiddag". ... Mer textMindre text

1 CommentKommentera

Önskar att jag hade kunnat vara med idag, men arbetet krävde annat. Verkligen ledsen för det, nu när årsmötet hålls i närområdet. Fortsätt göra så mycket bra saker! /Trogen och tacksam medlem

Visa fler
Kommande aktiviteter

Denna månad

Visa alla

Välkommen som medlem

Vi lyfter fram den svenska skogshistorien och tar vara på minnen från dem som varit verksamma i skogen. Ju fler vi blir desto mer kan vi uträtta.

Läs mer och anmäl dig här!

Ja, jag är intresserad

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng