Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Exkursionerna är Skogshistoriska Sällskapets signum

Detta inlägg publicerades som ledare i Tidender nr 2, 2018.

Det blev en kanonstart på årets exkursionsprogram. En inbjudande markägare, en högst kompetent skogsförvaltare och en professor från SLU besjälad av uppgiften att förmedla relevant kunskap, mötte upp för att presentera den långsiktigt präglade slottsskogsskötseln på Skabersjö gods i sydvästligaste Skåne i mitten av maj. Mycket mer behöver man inte önska sig, när vädret dessutom är perfekt.

Samma perfekta väder rådde också under de påföljande tre exkursionerna vilket bidrog till att höja den redan höga nivån på dem ytterligare. I Brevens bruk samlades nästan 70 deltagare som fick ta del av det gamla brukets historia – och den avgörande betydelse traktens djupa skogar hade för dess lokalisering. I Sandslån fick besökarna uppleva hur de enorma mängder timmer som flottades på Ångermanälven under mer än ett sekel här sorterades i vad som var världens största skilje. Och i Mattila, i norra Värmland, fick vi synbara bevis för att de finska kulturspåren från koloniseringen på 1600-talet i de då öde bygderna ännu är tydliga.

Exkursionen i Mattila blev tidigt fulltecknad. Ja, intresset var så stort att vi med största sannolikhet återkommer under 2019 med en motsvarande aktivitet i Dalarnas finnskogar.

Den bästa uppskattning vi kan få som arrangörer av dessa exkursioner, är när människor hör av sig och spontant uttrycker sitt gillande över organisation, presentation och kunskapsinnehåll. Vi stimuleras till nya utmaningar av glada och positiva omdömen och är måna om att tillsammans med våra regionala kontaktpersoner göra vårt allra bästa – trots begränsade resurser.

Nu tar vi semester – men snart är vi igång igen. Kolning i Skinnskatteberg, odlingslandskapet i Ire, Norra Kvill och skogsmaskinernas historia är några programpunkter som väntar. Säsongen avslutas med ett heldagsseminarium i Växjö där vi i samarbete med de sydsvenska nätverken för kvinnliga skogsägare tar del av föredrag och berättelser på temat ”Kvinnornas roll i skogshistorien”.

 

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng