Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Skogshistoriska Sällskapet och skogen har medvind

Detta inlägg publicerades som ledare i Tidender nr 3, 2018.

I slutet av augusti ägde den stora mässan Trä & Teknik rum i Göteborg. Man kunde snabbt konstatera att svensk skogsindustri satsar miljardbelopp på att ta fram nya produkter, bland annat i korslimmat trä som gör det möjligt att bygga höga trähus. Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, menar att massivträ kommer att bli det dominerande materialet för att bygga större och högre hus i framtiden. En spännande och samtidigt efterlängtad utveckling för både bransch och klimat!

En annan form av massivträ i hus är den rena timmerstocken. Framlidne professorn Bengt Ager skrev i en artikel i vår årsskrift 2016 om tekniken att bygga hus i liggande timmer. Metoden fick en renässans i slutet av 1900-talet. Vill du läsa artikeln, men saknar årsskriften, så går det alldeles utmärkt att leta upp den på vår webbsida skogshistoria.se

Under året har vi lagt åtskilligt med energi på att få artiklarna i samtliga våra årsskrifter inskannade och sökbara på författare och tema. Den första årsskriften kom ut 1992 med målet att sprida kunskaper om vår skogshistoria. Syftet var också – och är fortfarande – att uppmuntra medlemmar att forska, skriva och berätta om det som hänt i skogen genom tiderna. Och det har minsann genom åren presterats fantastiskt mycket läsvärt av närmare 170 författare. Nu är alla de 246 artiklarna tillgängliga digitalt. Och för varje år blir denna skogs- historiska guldgruva allt större.

”Ett ökat engagemang kräver ett informationsblad.” Så rubricerades det första numret av Skogshistoriska Sällskapets medlemsblad Tidender som utkom 1995. Det var medlemmarna själva som till dåvarande styrelsen framförde önskemålet om mer information om Sällskapets verksamhet. Informationsbladet har idag vuxit till en 16-sidig, ibland 24-sidig, tidning som utkommer regelbundet med fyra nummer per år.

Tidender har blivit en mycket uppskattad tidning. Medlemmar är inte sena att kommentera och berömma. Det gläder och stimulerar till nya tag. Från och med detta nummer prenumererar också Skogsstyrelsen på tidningen, vilket innebär att Tidender i fortsättningen kommer att finnas tillgänglig på myndighetens 11 största kontor runtom i landet. Detta är ytterligare ett sätt att berätta för fler om skogshistorien. Och det är bara början på vår offensiv!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng