Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Ökande intresse för skogshistoria

Detta inlägg publicerades som ledare i Tidender nr 1, 2019.

Via brev, mejl och personliga möten får vi ofta uppskattande kommentarer om våra trycksaker, vår webbsida och våra arrangemang. Samtidigt ökar strömmen av frågor och funderingar om skogshistoriska företeelser. Det gör det till en både stimulerande och rolig uppgift att vara engagerad i Skogshistoriska Sällskapet.

Och det känns onekligen också bra att som i förra numret av Tidender kunna publicera en intervju med historieprofessorn Dick Harrison, liksom en recension av professor Gunnar Wetterbergs uppmärksammade bok ”Träd”. Ett till SLU medtävlande universitet har dessutom haft kontakt med oss angående planer på en kurs för studenter i vad då – jo, skogshistoria!

Sammantaget framstår det som om vårt långvariga arbete för att komma bort från den historielöshet som präglar det svenska skogsbruket ger frukt. Det inspirerar att fortsätta på den inslagna vägen.

För ett år sedan skrev jag i Tidender att vi under 2018 skulle gå i mål med uppgiften att digitalisera alla våra årsskrifters artiklar från 1991 och fram till idag. Nu är det gjort! Mer än 250 artiklar är därmed fullt sökbara på nätet på ämnesområde och författare. Detta är en skogshistorisk guldgruva, tillgänglig för vem helst intresserad. Tack vare denna tillgång kan vi nu varje vecka och för lång tid framöver på Facebook lägga ut något nytt för att locka till läsning och ge oss uppmärksamhet. Plus att den intresserade kan söka skogshistoriska kunskaper som inte alltid är tillgängliga på annat håll.

Skogshistoriska Sällskapets tidigare sekreterare, Christer Sundquist, avled i januari i år efter en tids sjukdom. Christer upprätthöll sekreterarfunktionen mellan 2011-2017. Rollen som sekreterare har varierat till sitt innehåll genom åren, lite beroende på vilka övriga kompetenser som vid var tid funnits inom styrelsen. Christer höll ordning på våra möten och var med sin humoristiska ådra en verklig glädjespridare i alla sammanhang. Vi minns Christer med stor tacksamhet för de år vi fick jobba tillsammans.

På tåget häromveckan kunde jag inte  undvika att höra ett samtal mellan två yngre personer, båda mitt i sina respektive karriärer. Genom tågfönstret blickade de ut över vinterlandskapet med sina röda hus och vackra gårdsmiljöer. ”Vad lever man av här,” undrade de samfällt och resonerade sedan vidare om det var i Stockholm eller Göteborg det var bäst att bo!

Urbaniseringen av vårt land fortsätter i hög fart. Det ger anledning att fundera över hur vi i Skogshistoriska Sällskapet i framtiden kommunicerar våra budskap och vår mission. Årsstämman i mars är ett bra tillfälle att lyfta denna viktiga fråga.

Avslutningsvis: Välkommen att ta del av årets exkursionsutbud. Anmäl dig och ta med en vän eller två. Vi ses därute!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng