Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Våren då allt ställdes på ända

Allt var planerat i detalj. Jubileumsfirandet med anledning av sällskapets 30 år skulle uppmärksammas med skogshistoriskt seminarium, jubileumsmiddag, nordiskt möte samt årsstämma och exkursion. Med två utlandsresor skulle vi sätta extra guldkant på årets exkursionsprogram, den första till Polen redan nu i maj. Detta har, som meddelats, fått ställas in. Coronaviruset har ställt allt på ända i samhället och ute i världen.

Hur länge vi kommer att leva under dessa förhållanden och vad som händer efteråt har vi, när detta skrives den sista mars, inte en aning om. Men mycket tyder på att det kan ta lång tid innan förhållandena åter blir normala. Vi avvaktar dock ännu en tid och återkommer med besked om hur vi gör med årets inplanerade exkursioner och höstens resa till Slovenien.

Vi lyckades dock genomföra vår årsstämma som planerat och detta tack vare att ett 20-tal medlemmar var uppkopplade via telefon. Det gick förvånansvärt bra även om stämman blev ganska andefattig med enbart de stadgeenliga punkterna på dagordningen. Den traditionella inramningen med föredrag, som i år var tänkt som ett studiebesök i Nationalstadsparken, utdelning av Örtugar och allmänt skogshistoriskt surr medlemmar emellan lyste därmed med sin frånvaro.

Stämman fastställde årsberättelse och bokslut för 2019 som presenterats i Tidender nr 1. Det känns riktigt bra att antalet medlemmar ökat till 1 421 vid årsskiftet, jämfört med 1 322 året innan. Den positiva utvecklingen har under årets första månader hängt i med ett bra inflöde av nya medlemmar.

I den nya styrelsen har det skett ett personskifte. Karin Tormalm, som avböjt omval, har efterträtts av Anna-Lena Axelsson. Anna-Lena är till vardags verksam på SLU i Umeå.

Under stämman presenterades också de båda mottagarna av Skogshistoriska Sällskapets utmärkelse Örtugen. Erik Valinger, sällskapets vice ordförande, läste upp motiveringarna. Linda Norén från Jokkmokk tilldelas en örtug för sitt examensarbete vid SLU om flottningen i Piteälven. Den andra örtugen tilldelas Sivert Norén, Kristinehamn, för sin bok om skogsbrukets utveckling under 1900-talet: ”Från yxa till helmekanisering”. Mer om de båda örtugsmottagarnas arbeten finns under fliken Utmärkelser här på hemsidan. Mer om pristagarna och deras insatser i kommande nummer av Skogshistoriska Tidender.

Så till sist, hur gör vi framåt i tiden? Styrelsens ambition är att det jubileumspaket vi nyligen ställt in om möjligt ska genomföras i mars 2021. Och studieresan till nordöstra Polens nationalparker flyttar vi fram till maj 2021. Så håll ut! Vi återkommer med besked efterhand.

Bästa hälsningar
Hans-Jöran Hildingsson
Ordförande

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng