Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Vi anpassar oss till tiden

Detta inlägg publicerades som ledare i Tidender nr 3 2020.

Kulturarvsdagen är ett årligt och rikstäckande evenemang i september med Riksantikvarieämbetet som initiativtagare. Årets tema var Kulturarv och lärande – om lusten att upptäcka eller att inspireras av historien. Själv besökte jag Bävsjöryds såg i hemtrakten – ett litet sågverksmuseum där äldre och yngre, familjer och enskilda tog del av hur man i en från början vattendriven ramsåg sönderdelade timmerstockarna i plank och bräder. Det blev ett besök med många intryck: Dunkandet i såghuset, dofterna av nysågat virke, oväsendet när stocken passerar genom ramen och slamret av färdiga bräder på sågbordet. Det var något som också bör ha gett avtryck hos yngre generationer, nämligen att det var så här man en gång, utan vare sig fossil energi eller elektronik, framställde de trävaror man byggde hus av. Inte alls så gammalmodigt som det i förstone kan framstå som, utan väldigt smart. Och ur alla aspekter hållbart!

Som noterats har planerna för Skogshistoriska Sällskapets aktiviteter under det här året helt kullkastats av coronapandemin. Den enda exkursion vi bedömde kunde genomföras med distanshållande var den i Björnlandets nationalpark i början av augusti. Det blev en fin dag med mycket lärande. Ett perfekt exkursionsupplägg i en mycket spännande miljö! Bilden på sidan 18 i den här tidningen förmedlar bara en aning om vad vi som deltog i exkursionen upplevde. Det är sådana upplevelser som Skogshistoriska Sällskapet arbetar för att fler ska få ta del av. Det är därför vi varje år bjuder in till exkursioner, seminarier och resor.

Så hur anpassar vi oss till delvis nya förutsättningar i en verksamhet som till största del bygger på umgänge och kunskapsutbyte? En möjlighet vi tänker pröva senare i höst, och som vi nu bjuder in till, är ett digitalt seminarium, eller som det kallas med ett nyord: webbinarium. Du deltar alltså via egen dator eller telefon, avnjuter en föreläsning och kan till och med ställa frågor och komma med inlägg. Kjell Danell, professor emeritus på SLU, föreläser om jakt och människor i det sena 1800-talets Norrland. Detta utifrån sin bok på samma tema som kommer ut senare i höst.

Med nummer tre av Tidender följer också den lilla skriften Gott Virke. Den förmedlar kunskaper om hur trä användes förr och är ett något redigerat och förkortat nytryck av jägmästaren Bengt Anderssons examensarbete från 1987. Se det som en liten kompensation för uteblivna aktiviteter tidigare i år och som ett bevis för att vi saknar mötena med våra medlemmar. För den som vill ha ett extra exemplar finns skriften till försäljning genom Skogshistoriska Sällskapet för endast 100 kronor (medlemspris).

Trevlig läsning!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng