Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Det är inne med skogshistoria

Det här inlägget publicerades i Tidender nr 1 2022

Den svenska skogen har nog aldrig tidigare fått en sådan uppmärksamhet som den får idag. Den är en förutsättning för den nya bioekonomin och ska bidra till att lösa klimatfrågan. Samtidigt ska den erbjuda människor upplevelser och hysa en rik biologisk mångfald. Bland annat.
Hur prioriteringarna i denna digra kravlista ska göras är sedan länge föremål för en livlig debatt. Idag är den hetare och mer polariserad än någonsin. Avståndet mellan debattörerna är sjumilalångt. Och som om inte det räcker så har också EU idag synpunkter på hur de svenska skogarna ska skötas.

Jan Fryks artikel i förra numret av Tidender avslutades med orden: ”Historien kan man irriteras över, men inte ändra på. Kanske är det mer fruktbart att försöka förstå historien för att bättre kunna orientera sig mot framtiden”.
Det är precis det som vi i Skogshistoriska Sällskapet arbetar med. Vi har genom åren vid åtskilliga tillfällen pekat på den historielöshet som präglar det svenska samhällets syn på skogen. Och det är här vi ser att vi har vår kärnuppgift: dokumentation och kunskapsspridning. Skogen, malmen och järnet var grunden till att Sverige kunde ta steget från bondeland till industriland. Och det är den grunden som skapar samhörigheten för 1500 medlemmar i vårt sällskap. Vi lyfter fram skogshistorien och är övertygade om att vi på det sättet bidrar till att bredda perspektivet på dagens skogar och skogsbruk.

Vår årsskrift är mycket uppskattad av medlemmarna. Särskilt den senaste som hade temat Virkets, malmens och järnets vägar har fått många positiva kommentarer. Året innan var temat Skogen i litteraturen. Mot enbart portokostnad kan du via webbsidan skogshistoria.se enkelt beställa tidigare exemplar av årsskrifterna. Det är en trevlig gåva till den som vill veta mer om Sveriges rika skogshistoria.

I det här numret presenterar vi årets exkursions- och reseprogram som omfattar aktiviteter från Skåne till nordvästra Jämtland. I år blir det alltså enbart en exkursion i den norra halvan av Sverige. Vi har medvetet valt att förlägga några av de nordligast planerade exkursionerna i Västerbotten och Norrbotten till 2023.
Välkommen med din exkursionsanmälan. Vi ses – mitt ute i skogshistorien!

 

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng