Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Inte bara skogshistoria

Detta inlägg presenterades i Tidender nr 4, 2022

ÅRETS EXKURSIONER OCH ANDRA AKTIVITETER har varit välbesökta. Referatet från försommarens exkursion på Kinnekulle kan du ta del av i detta nummer av Tidender. Ett par ifrån Alnarp som deltog, tyckte att Kinnekulle bör ägnas en tvådagarsexkursion.

Jag är benägen att hålla med. Så här i efterhand kan det kännas aningen skämmigt att i till exempel det stora kalkbrottet riva av årmiljoner av geologiska skeenden på futtiga 13 minuter! Antingen vi står i kalkbrottet och begrundar innebörden i geologiska tidsåldrar eller står framför en av jätteekarna på Hjelmsäter, så borde deltagaren erbjudas tid för lite mer reflektion. Medges absolut.

SKOGEN ÄR LEDMOTIVET under våra exkursioner. Begreppet ”skogshistoria” tolkar vi bredare än enbart som skogens och skogsnäringens historia. Skogen utgör en viktig del i den samlade berättelsen om Sverige.

Den har påverkat, och påverkar vår sociala och kulturella historia. Med det synsättet blir de enskilda exkur- sionerna än mer engagerande och berörande.

I samråd med våra regionala kontaktpersoner pågår planerandet för fullt av nästa års aktiviteter. Vi strävar efter att sprida dem över landet för att så många som möjligt ska ha en chans att deltaga.

Redan i januari 2023 arrangerar vi tillsammans med Kolarorden ett kvällswebbinarium kring kolning. Håll utkik på webbsidan (skogshistoria.se).

SOM VANLIGT PRESENTERAS programmet för nästa års aktiviteter i Tidender nr 1, som utkommer i slutet av februari. De presenteras också på webbsidan vid samma tid.

Utöver dessa väl förberedda, större arrangemang är vi nyfikna på att med kortare varsel och mer lokalt pröva att inbjuda till enklare exkursioner. Skogshistorien är rik på företeelser ute i bygderna och vi är med våra regionala kontaktpersoner hyggligt representerade både här och där. Och jag vet att många medlemmar har intressanta idéer. Skrid till verket och få några timmar tillsammans ute i naturen och med termosen i ryggsäcken! Hör av dig och håll koll på webbsidan.

JERNKONTORET MITT I STOCKHOLM är platsen för årsstämman i mars. En fin möjlighet öppnas till närmare kontakt med en urgammal institution som verkligen månar om sin rika historia. Under årsstäm- modagen kommer vi även att få möta Sveriges Hembygdsförbund. Kanske kan vi på något sätt agera tillsammans för att lyfta fram skogens kulturarv?

Välkommen till ett nytt spännande år med Skogshistoriska Sällskapet!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng