Detta inlägg presenterades i Tidender nr 2, 2023
NÄR DETTA NUMMER AV TIDENDER KOMMER i brevlådorna en bit in i juni är tre av årets planerade exkursioner precis genomförda.
I vackraste försommarväder togs ett 50-tal deltagare emot och guidades av Simone och Jakob Tufvesson på Hargs Bruk. Bruket har en lång järnbrukshistoria. Redan under stormaktstiden 1668 anlades här två hammare. Idag handlar det om skog, lantbruk, fastigheter och industri- mark. Längre in i tidningen finns ett reportage från Harg.
DEN ANDRA EXKURSIONEN GENOMFÖRDES tillsammans
med Föreningen Skogen i Sollefteå med efterföljande båtfärd på Ångermanälven. Vi fick i höstas den angenäma frågan om vi ville medverka i arrangerandet av föreningens 140-årsjubileum. Självklart tackade vi ja. Knappast någon annanstans är skogs- och industrihistorien så intimt sammanflätade som i Ådalen. Ångermanälvens nedre del och utloppet i Bottenviken var en gång Sveriges allra livligaste industribygd. På en sträcka av knappt fyra mil fanns här 43 sågverk och sju massafabriker. Alla byggde sin verksamhet på det flottningsvirke som kom flytande i den mäktiga älven.
VI HAR ÄVEN HUNNIT BESÖKA FAGRA VISINGSÖ som också har en nog så intressant skogshistoria. Det var ju här som staten i början av 1800-talet lät anlägga en ekskog för att täcka en befarad framtida brist på skeppsbyggnadsvirke. Mer om Ådalen och Visingsö i kommande nummer av Tidender.
FÖRBEREDELSERNA INFÖR FÖRENINGEN SKOGENS 140-års- jubileum födde tankar. Det slog mig att jag själv – liksom många av våra medlemmar – har varit med i ungefär halva den tiden. Vi har nu egna erfarenheter av det vi räknar som historia. Bland annat minns jag från min barndom hur min far, som då var anställd i Skogssällskapet, en dag berättade för familjen att han nu minsann kunde gå till Gumperts bokhandel i Göteborg och inhandla nya kollegieblock. Tidigare hade man av kostnadsskäl använt baksidan av uppsprättade kuvert att göra sina anteckningar på. Detta nyvunna ekonomiska välstånd var en effekt av den så kallade Koreaboomen 1951 som hade skapat en närmast osannolik efterfrågan på skogsprodukter. Den svenska skogsnäringen tjänade storkovan vilket avspeglade sig i både stort och – som i det här fallet – smått. Så kan skogshistorien också se ut.
I SKRIVANDE STUND FINNS PLATSER KVAR på resan i Norrbotten, Gällivare – Tärendö, den 16–18 augusti. Ansvarige Hans Winsa utlovar ett spännande och intres- sant program. Boendet blir på Hotell Arctic River Lodge vid Tärendöälven. Hela resan företas med buss.
Sensommaren anses av många som bästa tiden att uppleva norra Sverige på. Du hänger väl med!
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.