Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

”Hur många träd finns det i skogen?”

Detta inlägg presenterades i Tidender nr 2, 2024

Så benämns utställningen som visades under större delen av 2023 och fram till i slutet av januari i år på Västerbottens museum i Umeå. Den byggdes upp i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, med anledning av att Riksskogstaxeringen och de skogliga försöksparkerna fyllde 100 år 2023.

Utställningen speglar skogens roll ur flera olika perspektiv och hur vi i Sverige strävat efter att öka kunskapen om skog, i synnerhet under de senaste 100 åren. Vi ställer samma fråga idag som för hundra år sedan, fast ur olika aspekter – räcker skogen till för allt vi vill använda den till?

– Det var intressant att bygga upp utställningen tillsammans med företrädare för skogsvetenskapen och med mycket faktabaserat material, berättar Helena Magnusson, utställningsansvarig på museet. Det blev en lite annorlunda utställning som lockade nya besökskategorier: skogsägare, skogsintresserad allmänhet, familjer samt forskare och studenter från SLU. Uppskattningsvis besöktes utställningen av omkring 100 000 personer, en siffra som vi är väldigt nöjda med.

Nu är utställningen nedmonterad, men finns som vandringsutställning. Närmast ska den till Jamtli i Östersund där den öppnar i oktober och kommer att kunna ses under ett år framåt.

Varför allt detta om en utställning? Berättelsen ramas in av ett historiskt perspektiv på skogens betydelse med de spår vi kan se ute i skogen. Olika skogliga intressen kommer till tals i utställningen beträffande synen på hållbar användning av skogen idag. Det finns goda argument för att utställningen på sikt borde göras tillgänglig för många fler, särskilt som den successivt kommer att uppdateras och har en tydlig röd tråd i berättandet. Det handlar mycket om det skogliga kulturarvet.

Utifrån Riksskogstaxeringens inventeringar tar SLU, som ansvarig myndighet, fram officiell statistik om tillståndet och förändringen i landets skogar. Uppgifterna används exempelvis för uppföljning och utvärdering av aktuell skogs-, miljö- och energipolitik. Undersökningar som rör klimatet rapporteras internationellt.

Så hur många träd finns det då i skogen? Jo, idag finns det 28,1 miljarder träd grövre än 5 cm i diameter. För att sätta siffran i relation till något så blir det 2 702 träd per svensk invånare. År 1926 fanns det 22,4 miljarder träd i Sverige.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng