Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Kunskap om skogens historia

Detta inlägg presenterades i Tidender nr 1 2025

I DET FÖRSTA PROGRAMMET i SVT:s serie Fiskarnas rike, berättar naturfilmaren Martin Falklind att många fiskarter behöver rinnande vatten för att klara fortplantningen. Han utforskar möjligheterna att hjälpa fiskarna att vandra fritt upp i vattendragen.

I brist på andra transportmöjligheter har vi i flera hundra år flottat virke på älvar och sjöar, i åar och bäckar. Efter tillkomsten av Kungl. Strömrensningskommittén i början av 1800-talet, rensades älvarna från allt som kunde hindra timrets färd i vattnet. Den sista flottningen skedde i Klarälven så sent som 1991.

RENSADE VATTENDRAG, stora som små, återställs i viss omfattning idag till att så långt det är möjligt likna sitt ursprung. Det är ett mödosamt, men samtidigt framgångsrikt arbete där fisken successivt återtar sitt rike. Flottningsepoken utgör ett stycke synnerligen rik skogshistoria med stor betydelse för den tidens samhällsutveckling. Tack för lånet av alla vattendrag, skulle man kunna säga!

SKOGSHISTORISKA SÄLLSKAPETS kärnuppgift är att samla, dokumentera och beskriva svensk skogshistoria. Vi tillgängliggör detta genom våra trycksaker och exkursioner.

Årets aktivitetsprogram har mejslats fram utifrån vår idébank och i nära samarbete med de regionala kontaktpersonerna. Det märks redan i idéflödet att kretsen kontaktpersoner utökats.

Aktivitetsprogrammet är gediget med årsstämma följt av tio exkursioner samt två resor, varav en redan genomförts när tidningen når läsarna. Det känns bra att kunna presentera aktiviteter som berör flera olika skogshistoriska företeelser. Inte minst också att de är spridda över landet vilket gör det möjligt för många att delta. Som nytillträdde kontaktpersonen Per Simonsson säger när han presenterar sig inne i tidningen: ”Kunskap om skogens historia är en förutsättning för att klara de utmaningar som skogsbruket står inför idag”.

FÖR ATT DET SKA BLI ENKLARE att administrera exkursionerna har vi från och med i år valt att hänvisa till en digital anmälningsfunktion på webbsidan. Gå in på skogshistoria.se och klicka dig fram till aktuell exkursion för att göra din anmälan. Detta är nytt för oss alla. Ha tålamod, det ska fungera!

Skulle det ändå fallera, så finns också kontakt- uppgifter till den exkursionsansvarige. Välkommen till ett nytt exkursionsår!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng