Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
Norrbyskärs museum visar upp ett stort stycke svensk skogshistoria! Och så roligt att många hittar dit denna hemester-sommar. - Vi ser en rejäl ökning av besökare i år, särskilt när det är fint väder. Förutom våra stamgäster når vi nya målgrupper, och det är jättekul, berättar Unni Rydja, t.f. föreståndare på museet. På Norrbyskär (en ö, 4 mil söder om Umeå) byggdes en gång Europas största ångsåg och ett komplett sågverkssamhälle, med kyrka, skola, affär och bostäder. Den gamla maskinhallen, som nu är museum, får besökaren möjlighet att möta människor från förr och uppleva mönstersamhället, skapat av sågverksägaren Frans Kempe. Den som vill utforska ön på egen hand och backa bandet till 1900-talets början kan med kartans hjälp gå på Historiejakt. - Det är ett samarbete med en orienteringsförening och ett sätt att sprida våra besökare, denna utmanade säsong, säger Unni. Fiffigt tycker vi! Museet, som är spännande för alla åldrar, håller öppet t.o.m 16 augusti. Se mer här: https://www.norrbyskar.seImage attachmentImage attachment

Norrbyskärs museum visar upp ett stort stycke svensk skogshistoria! Och så roligt att många hittar dit denna hemester-sommar.

- Vi ser en rejäl ökning av besökare i år, särskilt när det är fint väder. Förutom våra stamgäster når vi nya målgrupper, och det är jättekul, berättar Unni Rydja, t.f. föreståndare på museet.

På Norrbyskär (en ö, 4 mil söder om Umeå) byggdes en gång Europas största ångsåg och ett komplett sågverkssamhälle, med kyrka, skola, affär och bostäder. Den gamla maskinhallen, som nu är museum, får besökaren möjlighet att möta människor från förr och uppleva mönstersamhället, skapat av sågverksägaren Frans Kempe. Den som vill utforska ön på egen hand och backa bandet till 1900-talets början kan med kartans hjälp gå på Historiejakt.

- Det är ett samarbete med en orienteringsförening och ett sätt att sprida våra besökare, denna utmanade säsong, säger Unni.

Fiffigt tycker vi! Museet, som är spännande för alla åldrar, håller öppet t.o.m 16 augusti.
Se mer här:
www.norrbyskar.se
... Se mindreSe mer

Kommentera 1647145825546695_2686193051641962

Vackert! Har gjort ett besök där för några år sedan!

Så bra att skogens historik lyfts fram.

Fascinerande ö, väl värd ett besök!👍

Fantastiskt fint o intressant ställe!

Fina bilder och ett snygt ställer

View more comments

Tips från Södermanland i dessa hemestertider: Svenska Jägareförbundets Jakthistoriska samlingar - med vilt, troféer och vapen från olika tider - finns i Slottet på Öster Malma och i Jägareförbundets kontorsbyggnad “Laggårn”. Vill du vara säker på att det är öppet mejla jakthistoriska@jagareforbundet.se Ett av de spännande föremålen i samlingen är ett älghuvud som Oscar ll fällde vid Kungajakten på Hunneberg den 14 september 1888. Jägarnas antal uppgick till 50. Till drevfolk användes dels 100 soldater ur Väne kompani från Västgöta-dals regemente, dels annat manskap, drevfolket uppgick till omkring 450. Dagens byte blev 57 älgar…”, meddelades i Svenska Jägarförbundets Nya Tidskrift, Tjugondesjätte Årgången, 1888. Älghuvudet var faktiskt med i Svenska Jägareförbundets monter på Konst och industriutställningen i Stockholm 1897. Här kan du uppleva utställningen och underbara vyer från Stockholm. En av de första filmer som finns! https://stockholmskallan.stockholm.se/post/28971 -Det är en fantastisk resa i tiden! Missa inte den, hälsar Sven Lord och hans kamrater på Öster Malma.Image attachmentImage attachment

Tips från Södermanland i dessa hemestertider:

Svenska Jägareförbundets Jakthistoriska samlingar - med vilt, troféer och vapen från olika tider - finns i Slottet på Öster Malma och i Jägareförbundets kontorsbyggnad “Laggårn”. Vill du vara säker på att det är öppet mejla jakthistoriska@jagareforbundet.se

Ett av de spännande föremålen i samlingen är ett älghuvud som Oscar ll fällde vid Kungajakten på Hunneberg den 14 september 1888. "Jägarnas antal uppgick till 50. Till drevfolk användes dels 100 soldater ur Väne kompani från Västgöta-dals regemente, dels annat manskap, drevfolket uppgick till omkring 450. Dagens byte blev 57 älgar…”, meddelades i Svenska Jägarförbundets Nya Tidskrift, Tjugondesjätte Årgången, 1888.

Älghuvudet var faktiskt med i Svenska Jägareförbundets monter på Konst och industriutställningen i Stockholm 1897. Här kan du uppleva utställningen och underbara vyer från Stockholm. En av de första filmer som finns!

stockholmskallan.stockholm.se/post/28971

-Det är en fantastisk resa i tiden! Missa inte den, hälsar Sven Lord och hans kamrater på Öster Malma.
... Se mindreSe mer

Finnskogsmuseet i Skräddrabo, 25 km söder om Alfta/Edsbyn, är öppet varje dag nu i juli kl 12-16 och under helgerna under halva augusti. Museets fina utställning handlar om finnskogsregionerna i Sverige och Norge. Här finns också ett stort referensbibliotek i ämnet finnskogar och skogsfinnar. Vill du se och uppleva hur skogsfinnarna bodde? Vid Locksjön, på Bollnäs finnskog (mellan Rimsbo och Jansbo), finns en ständigt öppen rökstuga. Den 22 juli kl 12.30 eldas och visas den av Föreningen Finnskogsriket. Underhållning med visor av bl.a. Dan Andersson. Matservering. -Jag vill också tipsa om iordninggjorda och skyltade lederna Cykelstigarna 17 + 7 km, för vandring eller MTB-cykling, vilka anlades av Kopparfors 1928 från Svabensverk”, säger Maths Östberg, ansvarig för museet. Se mer på Finnskogsrikets hemsida: www.finnskogsriket.comImage attachmentImage attachment

Finnskogsmuseet i Skräddrabo, 25 km söder om Alfta/Edsbyn, är öppet varje dag nu i juli kl 12-16 och under helgerna under halva augusti. Museets fina utställning handlar om finnskogsregionerna i Sverige och Norge. Här finns också ett stort referensbibliotek i ämnet finnskogar och skogsfinnar.

Vill du se och uppleva hur skogsfinnarna bodde? Vid Locksjön, på Bollnäs finnskog (mellan Rimsbo och Jansbo), finns en ständigt öppen rökstuga. Den 22 juli kl 12.30 eldas och visas den av Föreningen Finnskogsriket. Underhållning med visor av bl.a. Dan Andersson. Matservering.

-Jag vill också tipsa om iordninggjorda och skyltade lederna Cykelstigarna 17 + 7 km, för vandring eller MTB-cykling, vilka anlades av Kopparfors 1928 från Svabensverk”, säger Maths Östberg, ansvarig för museet.

Se mer på Finnskogsrikets hemsida: www.finnskogsriket.com
... Se mindreSe mer

Kommentera 1647145825546695_2671713393089928

Kanske Kopparfors järnväg, jobbat åt Kopparfors i 3 år järnvägen kallades Kråkbanan

MoDo-museet visar var Mo & Domsjö hade sin vagga från 1835, när JC Kempe blev ensamägare av sågen, fram till dess att sågen flyttades till Norrbyskär 1894. Museet ligger i Moliden, 2 mil nordväst om Örnsköldsvik. Här visas t.ex. en skalmodell av den gamla sågen och i Rättargården finns sommarcafé och utställningar. Rune Hellström, MoDo-museet, är väldigt nöjd med säsongen så här långt: ”Vi har haft en otrolig bra öppning, cirka 2 000 besökare de 2 första veckorna! Verkar som att alla har börjat med Hemester redan! Vårt nedlagda jobb i vinter/vår för att vara förberedda har gett positivt gensvar från många besökare”. Museets öppettider: 21 juni-9 augusti kl 11-16.Image attachmentImage attachment

MoDo-museet visar var Mo & Domsjö hade sin vagga från 1835, när JC Kempe blev ensamägare av sågen, fram till dess att sågen flyttades till Norrbyskär 1894.

Museet ligger i Moliden, 2 mil nordväst om Örnsköldsvik. Här visas t.ex. en skalmodell av den gamla sågen och i Rättargården finns sommarcafé och utställningar.

Rune Hellström, MoDo-museet, är väldigt nöjd med säsongen så här långt:
”Vi har haft en otrolig bra öppning, cirka 2 000 besökare de 2 första veckorna! Verkar som att alla har börjat med Hemester redan! Vårt nedlagda jobb i vinter/vår för att vara förberedda har gett positivt gensvar från många besökare”.

Museets öppettider: 21 juni-9 augusti kl 11-16.
... Se mindreSe mer

Högsäsongen är igång för många museer runt om i landet, trots allt. Siljansfors skogsmuseum och restaurang är nöjda med sin första sommarmånad: ”Hememstrande dalfolk och bilburna sverigesemestranden verkar uppskatta att vi håller öppet”, säger Lars-Olof Österström, ordförande i Stiftelsen Siljansfors Skogsmuseum (och regional kontaktperson i Skogshistoriska Sällskapet!). Siljansfors skogsmuseum och restaurang håller öppet alla dagar kl 9-17 fram till 30 augusti. Här finns t.ex kojor och rastvagnar från olika tider. Två utställningshallar inbjuder till spännande upptäckter om skogbrukets utveckling under de senaste 100 åren. Museet är uppbyggt runt ruinerna av Siljanfors järnbruk som var i drift 1738-1876. Den mäktiga masugnen möter besökaren redan vid infarten till museet. På museiområdet finns lämmningar efter bessemerverk, stångjärnssmedja, bruksbostäder samt damm- och kanalanläggningar.Image attachmentImage attachment

Högsäsongen är igång för många museer runt om i landet, trots allt. Siljansfors skogsmuseum och restaurang är nöjda med sin första sommarmånad:

”Hememstrande dalfolk och bilburna sverigesemestranden verkar uppskatta att vi håller öppet”, säger Lars-Olof Österström, ordförande i Stiftelsen Siljansfors Skogsmuseum (och regional kontaktperson i Skogshistoriska Sällskapet!).

Siljansfors skogsmuseum och restaurang håller öppet alla dagar kl 9-17 fram till 30 augusti. Här finns t.ex kojor och rastvagnar från olika tider. Två utställningshallar inbjuder till spännande upptäckter om skogbrukets utveckling under de senaste 100 åren.

Museet är uppbyggt runt ruinerna av Siljanfors järnbruk som var i drift 1738-1876. Den mäktiga masugnen möter besökaren redan vid infarten till museet. På museiområdet finns lämmningar efter bessemerverk, stångjärnssmedja, bruksbostäder samt damm- och kanalanläggningar.
... Se mindreSe mer

Tips på skogshistoriskt besöksmål i norra delen av landet.Image attachmentImage attachment

Tips på skogshistoriskt besöksmål i norra delen av landet. ... Se mindreSe mer

Vi fick några bilder från Annelie Johansson som hittat detta aggregat i ett uthus. Det är kanske ett såddaggregat avsett för kon- eller trattsådd av skogsfrö, men det kan också vara något annat. Är det någon som känner igen apparaten och har något mer att berätta?Image attachmentImage attachment

Vi fick några bilder från Annelie Johansson som hittat detta aggregat i ett uthus. Det är kanske ett såddaggregat avsett för kon- eller trattsådd av skogsfrö, men det kan också vara något annat. Är det någon som känner igen apparaten och har något mer att berätta? ... Se mindreSe mer

Veckans skogshistoria: Skogsvårdsstyrelsen gjorde sin entré i Lycksele 1934, men historien om hur skogspolitiken verkat i lappmarken är äldre än så. Här berättar Bo Axelson om statsmakternas påverkan och skogens utveckling från lappmarkslagen 1873 fram till 1990-talets tillstånd. https://skogshistoria.se/artiklar/skogspolitik-i-lycksele-lappmark-forr-och-nu/

Veckans skogshistoria: Skogsvårdsstyrelsen gjorde sin entré i Lycksele 1934, men historien om hur skogspolitiken verkat i lappmarken är äldre än så. Här berättar Bo Axelson om statsmakternas påverkan och skogens utveckling från lappmarkslagen 1873 fram till 1990-talets tillstånd.
skogshistoria.se/artiklar/skogspolitik-i-lycksele-lappmark-forr-och-nu/
... Se mindreSe mer

ALLT ÄR INTE INSTÄLLT! Exkursionen till Björnlandet den 11 augusti kommer att genomföras med beaktande av alla försiktighetsåtgärder. Exempelvis kommer deltagarna att behöva åka i separata bilar, och i fält blir det behöriga avstånd för att undvika smitta. Men för de som deltar väntar en spännande vandring på cirka 3,5 kilometer i denna nya nationalpark i södra Lappland. Proffsguidning av Tomas Staafjord och Erik Valinger utlovas. Läs mer om exkursionen och hur man anmäler sig: https://skogshistoria.se/aktivitet/bjornlandets-nationalpark-sodra-lappland/Image attachmentImage attachment

ALLT ÄR INTE INSTÄLLT! Exkursionen till Björnlandet den 11 augusti kommer att genomföras med beaktande av alla försiktighetsåtgärder. Exempelvis kommer deltagarna att behöva åka i separata bilar, och i fält blir det behöriga avstånd för att undvika smitta. Men för de som deltar väntar en spännande vandring på cirka 3,5 kilometer i denna nya nationalpark i södra Lappland. Proffsguidning av Tomas Staafjord och Erik Valinger utlovas. Läs mer om exkursionen och hur man anmäler sig: skogshistoria.se/aktivitet/bjornlandets-nationalpark-sodra-lappland/ ... Se mindreSe mer

Örtugsuppvakning i coronatider. Tisdagen den 19 maj fick Sivert Norén, en av årets båda Örtugsmottagare ta emot sin utmärkelse av Skogshistoriska Sällskapets ordförande Hans-Jöran Hildingsson som tillsammans med Tidender-redaktören Lars Klingström, besökte honom i hemmet i Kristinehamn. Överlämnandet skulle egentligen ha skett vid med Sällskapets 30-årsjubileum på KSLA i mars, vilket ju av kända skäl fick ställas in. Istället genomfördes en liten ceremoni på familjen Noréns radhusterrass – och på rekommenderat coronaavstånd. Skogshistoriska Sällskapet gratulerar Sivert Norén till utmärkelsen. Mer om Sivert Norén och om den andra Örtugsmottagaren, Linda Norén, kommer i Tidender nr 3 i slutet av september.

Örtugsuppvakning i coronatider. Tisdagen den 19 maj fick Sivert Norén, en av årets båda Örtugsmottagare ta emot sin utmärkelse av Skogshistoriska Sällskapets ordförande Hans-Jöran Hildingsson som tillsammans med Tidender-redaktören Lars Klingström, besökte honom i hemmet i Kristinehamn. Överlämnandet skulle egentligen ha skett vid med Sällskapets 30-årsjubileum på KSLA i mars, vilket ju av kända skäl fick ställas in. Istället genomfördes en liten ceremoni på familjen Noréns radhusterrass – och på rekommenderat coronaavstånd.

Skogshistoriska Sällskapet gratulerar Sivert Norén till utmärkelsen. Mer om Sivert Norén och om den andra Örtugsmottagaren, Linda Norén, kommer i Tidender nr 3 i slutet av september.
... Se mindreSe mer

Kommentera Örtugsuppvakning i ...

Trevligt att ni ändå kunde genomföra en ceremoni. En värdig mottagare av Örtugen. Hatten av! 👏

2 månader sedan

Skogshistoriska Sällskapet
Lysings urskog i Holaveden. Foto Lars Klingström.

Lysings urskog i Holaveden. Foto Lars Klingström. ... Se mindreSe mer

Veckans skogshistoria: Gården Dohnafors (tidigare Sigridstorp) ligger vid infarten till Tivedens nationalpark norrifrån. Gården har anor från 1500-talet och har naturligtvis varit med om mycket genom seklen. Här berättar Åke Pettersson, den siste ordföranden för Skogsarbetareförbundet, om människor och händelser knutna till gården. Hit kom bland annat Gunnar Sträng på sin cykel på 1930-talet för att agitera för arbetarnas villkor. https://skogshistoria.se/artiklar/en-port-till-tiveden/

Veckans skogshistoria: Gården Dohnafors (tidigare Sigridstorp) ligger vid infarten till Tivedens nationalpark norrifrån. Gården har anor från 1500-talet och har naturligtvis varit med om mycket genom seklen. Här berättar Åke Pettersson, den siste ordföranden för Skogsarbetareförbundet, om människor och händelser knutna till gården. Hit kom bland annat Gunnar Sträng på sin cykel på 1930-talet för att agitera för arbetarnas villkor. skogshistoria.se/artiklar/en-port-till-tiveden/ ... Se mindreSe mer

Kommentera Veckans ...

Ser ganska välbevarad ut för att vara så pass gammal...

Mycket bra, och bäst tycker jag om hålet vid farstun som visar när klockan är 12.00, ingen sommartid här inte!

🤗🥀🌹👍

💕

Kul fakta om Ornäsbjörken. Finns någon som har mer att bidra med?Image attachmentImage attachment

Kul fakta om Ornäsbjörken. Finns någon som har mer att bidra med? ... Se mindreSe mer

Veckans skogshistoria: Hur verksamheten i gamla Domänverket skulle bedrivas var noggrant föreskrivet i två tjocka handböcker, DFS och DRS, om vardera cirka 700 sidor. Här fanns lagar och förordningar, regler och anvisningar, som förvaltningspersonalen hade att ta hänsyn till för att inte begå tjänstefel. Arne C Johansson med många år på Domänverket, ger några axplock ur reglementsamlingen som haft så stor betydelse. https://skogshistoria.se/artiklar/byrakratins-hoga-visa/

Veckans skogshistoria: Hur verksamheten i gamla Domänverket skulle bedrivas var noggrant föreskrivet i två tjocka handböcker, DFS och DRS, om vardera cirka 700 sidor. Här fanns lagar och förordningar, regler och anvisningar, som förvaltningspersonalen hade att ta hänsyn till för att inte begå tjänstefel. Arne C Johansson med många år på Domänverket, ger några axplock ur reglementsamlingen som haft så stor betydelse.
skogshistoria.se/artiklar/byrakratins-hoga-visa/
... Se mindreSe mer

Kommentera Veckans ...

En fråga här . När är bäst att kvistrensa ek ?

Förmånar mig inte, förvisso bara jobbat i 6 månader som praktikant hos Domän, toppstyrning som hos Svenska Kyrkan

Veckans skogshistoria: Det glest befolkade norra Sverige var indelat i så kallade lappskatteland som styrdes av en eller ett par familjer. Så såg det ut när landshövding Johan Graan sommaren 1671 skickade ut lantmätaren Jonas Persson Gedda och notarien Anders Olofsson Holm för att kartlägga Ume lappmark. Resultatet av deras resa blev kartor och beskrivningar som ger en unik bild av ett samhälle och kultur som det idag bara finns få fysiska spår kvar av. Läs artikeln av Gudrun Norstedt. https://skogshistoria.se/artiklar/nar-samerna-kontrollerade-lappmarksskogarna/

Veckans skogshistoria: Det glest befolkade norra Sverige var indelat i så kallade lappskatteland som styrdes av en eller ett par familjer. Så såg det ut när landshövding Johan Graan sommaren 1671 skickade ut lantmätaren Jonas Persson Gedda och notarien Anders Olofsson Holm för att kartlägga Ume lappmark. Resultatet av deras resa blev kartor och beskrivningar som ger en unik bild av ett samhälle och kultur som det idag bara finns få fysiska spår kvar av. Läs artikeln av Gudrun Norstedt. skogshistoria.se/artiklar/nar-samerna-kontrollerade-lappmarksskogarna/ ... Se mindreSe mer

Kommentera Veckans ...

Min ana MÅRTEN JONSSON DJÄKNE finns med sitt lappskatteland i ALTAWARE omnämnd på den kartan Just i denna vecka har jag tagit över gravrätten för en ättling till honom Min morfars far Nils Johan Persson född 1842 med flera äldre släktingar Märkligt att just nu få detta meddelande!

Minns jag inte fel var Johan Graan same från Gran sameby inom dagens Sorsele.