En av jordens rikaste skogstyper

Längs hela den nordamerikanska västkusten – från Alaska genom Kanada, Washington, Oregon till Kalifornien – sträcker sig ett smalt bälte tempererad regnskog. Fyrahundra mil långt, men bara 10–15 mil brett är det en av jordens rikaste och mest intressanta skogstyper.

En del i reseberättelsen På tur i fjärran västern, Tidender nr 4 2017.

Det är närheten till Stilla havet och Klippiga bergen som ger den tempererade regnskogen dess speciella egenskaper. Fuktiga vindar sveper in från havet, tvingas upp av den allt högre terrängen på bergens västsida där den kyls av och fukten faller ut som regn.

Nederbörden är normalt mellan 2 000 och 3 500 millimeter om året och det finns extrema platser där det kan falla ända upp till 6 000 millimeter regn per år.

Klimatet är tempererat med svala somrar och milda vintrar där det sällan eller aldrig blir frysgrader. Tillsammans skapar dessa förutsättningar idealiska förhållanden för de barrträd som dominerar. I Alaska och British Columbia är arter som sitkagran och hemlock vanligast. På Vancouver Island tillkommer douglasgran och röd ceder. Från Oregon och söderut handlar det också om redwood.

Faktum är att de här skogsmarkerna är några av de mest produktiva av alla på jorden och skälet till att träden når sådan enorm storlek som de gör här. Trädhöjder på 80 meter är det normala på många stäl- len. Det idag högsta trädet i världen är ett redwoodträd (Sequoia sempervirens) som står i Redwood National Park i Kalifornien. Det är hela 115,7 meter högt.

Det var därför ingen slump att skogarna i Oregon och Kalifornien tidigt blev utsatta för en regelrätt skövling under 1800-talet. Det saknades lagar och regler för hur USA:s skogsresurser skulle hanteras. Följden blev att de kommersiella krafterna fick fritt spelrum, kraftigt understödda av järnvägarna.

Med undantag för de sydligaste delarna av British Columbia, inklusive Vancouver Island, drabbades inte det glest befolkade Kanada och Alaska på samma sätt.

Av USA:s en gång omfattande skogar i det temperade regnskogsbältet återstår idag bara en blygsam rest på 5 procent helt intakta i nationalparker och reservat. Däremot ser det helt annorlunda ut i Kanada och Alaska.
I Alaska är motsvarande siffra 90 procent och i Kanada är två tredjedelar av de tempere- rade regnskogarna fortfarande intakta.

Efter decennier av diskussioner mellan miljöintressen, myndigheter och skogsindustrier beslutade man där för ett år sedan om att helt skydda 85 procent av skogen i det 6,4 miljoner hektar stora ”Great Bear Rainforest” i British Columbia. På de återstående 15 procent får skogen brukas mycket restriktivt.

Författare

Lars Klingström

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng