Ett gammalt ungt land med dramatisk historia

Skogshistoriska Sällskapets resa till Lettland 25-29 juli 2015

Det blev fyra minnesvärda dagar för de 39 deltagarna i Skogshistoriska Sällskapets rundresa i Lettland veckan efter midsommar. Den bjöd inte bara på pastorala landskap, ståtliga slott, skog och kultur utan också historia i ett land som räknar sina anor till tidig medeltid men som varit en själv- ständig nation bara ett halvt sekel.

Från svensk horisont sågs Lettland under kalla krigets dagar som en del av Sovjetunionen. Järnridån löpte rakt genom Östersjön och föreföll så stabilt murad att den skulle bestå för evigt.

Men att det inte är något som består för evigt visar med stor tydlighet den historia som letterna upplevt. Här har främmande herrefolk kommit och gått under århundradena.

Tyskar, ryssar, polacker, litauer och svenskar har turats om att härska över delar och ibland hela det område som idag utgör Lettland. Det fantastiska är att letterna själva under de senaste niohundra åren kunnat behålla sin särart, sin kultur och sitt språk.

Resan började i Riga där ambassadör Henrik Landerholm hälsade välkommen och gav intressanta inblickar i dagens Lettland. Under mycket sakkunnig ledning av Lars-George Hedlund, chef för Bergviks verksamhet i Lettland, gick turen sedan vidare först mot nordöst och därefter till landets södra delar. Ett stort antal intressanta platser besöktes. Under bussfärderna förmedlade Lars-George intressanta fakta om såväl de landskap färden gick igenom, som om politiska förhållanden och förstås också om skog och skogsbruk.

Författare

Lars Klingström

Tidender nr 3 2015

Fakta

Lettlands historia i korthet

I förhistorisk tid var Baltikum bebott av liver, kurer, semgaller och lettgaller. Än idag spårar man detta ursprung i de lettiska landskapsnamnen Livland (Vidzeme), Kurland (Kurzeme), Semgallen (Zemgale) och Lettgallen (Latgale).

På 1100-talet etablerade sig tyska korsriddare i området. Biskop Albert av Bremen grundade Riga 1201 som blev en viktig bastion för tyskt inflytande.

Tyska orden försvagades vid mitten av 1500-talet. Istället kom området under polsk-litauisk överhöghet. Det blev början på en orolig tid med ideliga krig mellan svenskar, ryssar och polacker-litauer om herraväldet.

Gustav II Adolf belägrade Riga 1621 och området blev senare svenskt. Svenska Livland som det kallades omfattade norra nuvarande Lettland och södra Estland. Det blev början på en nästan hundra år lång period. Svensk lag infördes, jordbruket reformerades, skolor startades och ett universitet anlades i Dorpat 1632 (nuvarande Tartu i Estland). Än idag är uttrycket ”den goda svensktiden” levande.

Slaget vid Poltava 1709 blev början till slutet på den svenska stormaktstiden. Sveriges baltiska områden hamnade sedan under ryskt styre.

Riga blev under 1800-talet en blomstrande industristad. Samtidigt växte det nationella medvetandet hos letterna.

Första världskriget drabbade Lettland hårt. Rigas befolkning halverades. 1918 utropade sig landet självständigt. Två år senare blev det en verklighet.

Efter bara 20 år kom ryssarna tillbaka och införlivade Lettland i Sovjetunionen. Omedelbart började man deportera icke önskvärda personer. I ett enda svep skickades i juni 1941 15 000 män, kvinnor och barn till Sibirien.

I juli 1941 inleddes istället en tysk ockupation som kom att vara under tre år. Nu vidtog istället avrättningar och deportationer främst av judar. I stort sett alla de 90 000 judar som fanns i Lettland likviderades.

År 1944 blev Lettland åter ockuperat av Ryssland och ett år senare införlivades landet i Sovjetunionen. Det blev början på en 47 år lång och mycket mörk period i Lettlands historia med förföljelser och massdeportationer av människor. Mellan 25 och 28 mars 1949 deporterades mer än 42 000 människor, merparten kvinnor och barn, med boskapsvagnar till Sibirien. Det totala antalet deporterade personer är dock avsevärt mycket högre. Långt ifrån alla överlevde och kunde återvända i ”tövädret” efter Stalins död 1953.

Den så kallade perestrojkan i Sovjetunionen under 1980-talet banade väg för den frigörelse som slutligen kom.

1991 kunde Lettland åter utropa sig som en fri och självständig nation.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng