Imponerande satsning på skogshistorisk forskning och dokumentation

Under USA-resan träffade svenskgruppen också Doug Decker, styrelseledamot i Forest History Society. Det är något av en motsvarighet till vårt Skogshistoriska Sällskap men har ett större uppdrag – och oändligt mycket större resurser.

En del i reseberättelsen På tur i fjärran västern, Tidender nr 4 2017.

FOREST HISTORY SOCIETY, FHS, har 900 medlemmar, åtta heltidsanställda och en årsomsätt- ning som under verksamhetsåret 2016–17 uppgick till cirka tre miljoner dollar.

– Initiativet till FHS togs 1946 av industrimannen Frederick K Weyerhauser och historikern Theodore C Blegan, berättade Doug Decker. Syftet var att samla kunskap om och dokumentera den nordamerikanska skogsindustrins historiska arv. Det har vi sedan fortsatt med och förfogar idag över ett omfattande arkiv med historiska fotografier, nedtecknade berät- telser, bibliografisk information och arkivsamlingar. Allt är tillgängligt via den forskningsportal som finns på vår hemsida.

FHS är idag en väl etablerad källa till kvalificerad information om nordamerikansk skogshistoria. Arkiven nyttjas av en bred grupp användare: universitet, forskare, företag, markägare och författare för att nämna några.

– Vår ambition är att vara den ledande kraften inom ämnesområdet skogshistoria. Vi uppmuntrar akademiska studier om skogs- och naturvårdshistoria och arbetar för att sprida kunskaperna vidare.

– Alla frågor som har med skog och skogsbruk att göra har blivit allt mer komplexa vartefter vi fått allt större kunskap om sambanden i naturen. Det är därför viktigare än förmodligen någonsin att hålla de historiska erfarenheterna levande för framtiden, avslutar Doug Decker.

FOREST HISTORIC SOCIETY har ett motto som man använder sig av i alla sammanhang: “By understanding our past, we shape our future”. Det framstår som i hög grad applicerbart även här i Sverige.

Författare

Lars Klingström

Tidender nr 4 2017

Fakta

Forest History Society

FHS är en intresseorganisation som är öppen för alla med intresse för skogshistoria – såväl privatpersoner och företag som orga- nisationer av olika slag.

Verksamheten leds av en styrelse sammansatt av akademiker, skogligt yrkesverksamma personer och företagsledare från USA och Kanada.

SHS är knutet till Duke University i Durham, North Carolina. Där uppför man nu en ny byggnad, anpassad för verksamheten som kommer att stå klar 2019.

SHS finansieras genom bidrag från privatpersoner, fonder, donationer och sponsorer till speciella projekt. Under verksamhetsåret 2016/2017 uppgick sådana bidrag till nästan 263 000 dollar, alltså cirka 2,3 miljoner kronor.

www.foresthistory.org

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng