Kinsol Trestle: Imponerande träkonstruktion

Sådana här träbroar var en gång vanliga i både USA och Kanada. De kallas ”trestle”, som i direkt översättning betyder bock. Bron består således av ett antal bockar som fogats samman med varandra.

En del i reseberättelsen På tur i fjärran västern, Tidender nr 4 2017.

De flesta trestles byggdes i järnvägarnas barndom på 1800-talet, men man fortsatte att uppföra broar av den här typen också under 1900-talets första årtionden. Trestle-broarna uppfördes i avsikt att vara temporära. När trafiken på banan väl öppnats skulle den användas för att transportera mer beständigt byggmaterial till platsen. Men många trestles blev kvar och gjorde god tjänst ända in i sen tid.

Svenskgruppen besökte en sådan på Vancouver Island, den nyligen restaurerade Kinsol Trestle. Den byggdes 1920 och är 44 meter hög och 188 meter lång. Sista tåget passerade på den 1979 och därefter fick den göra tjänst som gång- och cykelbro för vandrarna och cyklisterna på Trans-Canada-Trail. Den imponerande träkonstruktionen blev där en ytterligare uppskattad sevärdhet längs denna turistled.

Men tidens tand nötte på den och till slut ansågs den allt för riskabel att beträda. Många trodde nog att ödet var beseglat för Kinsol Trestle. Men starka krafter ville annat. Ett välrenommerat brittiskt bolag fick i uppdrag att undersöka möjligheterna att restaurera bron. Efter att ha provborrat stock för stock kom man fram till att virket i den till 80 procent var intakt och att det skulle vara möjligt att rädda bron.

Arbetet inleddes och år 2011 började den 91-åriga bron sitt nya liv. Kinsol Trestle är idag en av mycket få återstående broar av sitt slag i världen och ett värdefullt minnesmärke från det moderna skogsbrukets barndom. Restaureringen kostade nästan sex miljoner us-dollar viket man ser som en investering i den framtida satsningen på rekreation och turism i regionen.

Författare

Lars Klingström

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng