År 1539 förklarade Gustav Vasa Halle-Hunneberg för Konungens djurgård med uppgift att producera kött till den kungliga ”hof- förtäringen”. För att bevaka bergen mot tjuvjakt och virkesstöld och för att leverera köttet till de kungliga slotten tillsattes vakter för att bevaka både djuren och skogen.
– Så här började en gång det som idag utgör ett modernt informationscentrum och entrén till ekoparken Halle-Hunneberg, berättar Monica Alfsdotter, vd på Kungajaktmuseet Älgens Berg.
Museet ligger på norra delen av Hunneberg ovanför By klev och invigdes 2001. Det drivs i bolagsform och ägs av Vänersborgs kommun. Antalet besökare stiger för varje år. Förra året passerade man 40 000.
– Min ambition är att kommuninvånarna ska kunna känna sig stolta över museet, säger Monica. Att uppleva sig delaktiga i arbetet med att utveckla de potentialer som de båda bergens miljöer utgör.
Det är ändå skattepengar som till stor del finansierar verksamheten. Vi satte igång med riktade evenemang och aktiviteter som Bergens dag, Älgens dag, sportlovsaktiviteter och andra evenemang. Närboende kommer inte en gång om året och betalar 60 kr för att se samma utställning utan för att ta del av evenemangen.
Kungajaktmuseet håller också på att bli känt ute i världen.
– Vi har idag 15–20 procent utländska besökare, mest tyskar, danskar och holländare, säger Monica. Och det är intressant att se hur de hittar oss. Förra året noterade vi att antalet schweizare var ovanligt stort. Det visade sig att vi fanns med i en resehandbok. Till och med på baksidan av boken fanns vi med som ett hot spot. Antagligen hade någon varit här och blivit väl mottagen och sen skrivit om oss.
Med sitt namn måste det förstås finnas en hel del om jakt i Kungajaktmuseet Älgens Berg.
– Men vi propagerar inte särskilt för det utan jobbar mer utifrån området och den historia och de värden som finns här. Syftet är att museet ska vara ett upplevelsecentrum där tonvikten ligger på mötet med bergen, naturen, ekoparken och älgen.
Kungajaktmuseet är inte klassat som ett museum i egentlig bemärkelse eftersom det inte finns någon bevarandeavdelning där man katalogiserar och systematiserar material. Istället satsar man på upplevelser. Bland annat finns en ny utställning med många interaktiva inslag. Målgruppen är besökare i alla åldrar. Mor- och farföräldrar med barnbarn brukar ha stor behållning av museet.
En som betytt oerhört mycket för att lyfta fram de båda bergens historia och kvaliteter är Göran Söderström, som gick bort i februari, 95 år gammal. Med bakgrund i Domänverket (och hedersmedlem i Skogshistoriska Sällskapet) var han en hängiven idégivare och utförare av det mesta som hade med bergen att göra. Eller som det beskrivs i hans sista bok, Berghandboken: ”Två slumrande berg har vaknat, de lever, utvecklas och har blivit en stor tillgång för alla bergsbesökare”.
Göran Söderström fyllde 95 år på hösten 2011 och boken blev klar lagom till hans födelsedag den 24 november. Bokreleasen genomfördes på museet några dagar innan högtidsdagen i närvaro av kommunfolk och sponsorer.
– Göran höll tal och blev riktigt personlig, berättar Monica. Han gick tillbaka till den dag då han stod med mössan i hand och sökte jobb på Domänverket. Han var nu märkbart stolt över sin första bok ”med hårda pärmar”. Den blev också mycket uppskattad och såldes omedelbart i 500 ex.
Monica Alfsdotter träffade sedan Göran ännu en gång, en månad innan han gick bort.
– Han led av att inte längre kunna vara med och påverka. De här bergen var ju en del av hans liv. Men jag sa till honom att han visst var med och att vi som arbetar med museet varje dag påverkas av det han skrivit och sagt genom åren.
Kungajaktmuseet Älgens Berg fortsätter att utvecklas. Sedan 2004 har Halle- och Hunneberg status av Ekopark – Västsveriges enda – vilket lockar många att besöka bergen.
– Vi arbetar vidare med att åskådliggöra ekoparksidén, säger Monica. Genom naturguidningen har vi utvecklat paketlösningar för grupper med berget som arena. Målet är att nå 50 000 besökare. Förstås vill vi också få hit fler skolbarn, men tyvärr har skolorna inte råd att låta eleverna åka buss hit upp. Det är synd, för det är viktigt att lära unga människor att allt inte behöver vara ”high tech” för att vara spännande.
Författare
Hans-Jöran Hildingsson
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.