Skogshistoriska Sällskapets resa till Slovenien sep-okt 2021 Vi besökte Slovenien samtidigt som landet stod för ordförandeskapet i EU och då EUs nya skogsstrategi precis hade lanserats. Vi kunde konstatera att det slovenska och det svenska skogsbrukets syn på skogsstrategin skiljer sig mycket åt. I Slovenien är det hyggesfria skogsbruket lika självklart som trakthyggesbruket är i Sverige.
Men det fins också många likheter mellan den svenska och den slovenska skogshistorien. Ser vi tillbaka på 1800-talet hade omfattande skogsområden i båda länderna överexploaterats och skogstillståndet var dåligt eller rent av bedrövligt på sina håll. Under slutet av detta århundrade återbeskogades stora arealer kalmark i de slovenska bergsområdena samtidigt som planteringskampanjer pågick på många håll i vårt land. När Sverige fick sin första skogsvårdslag år 1903 infördes i Slovenien, tre år senare, obligatorisk skogsbruksplanering för alla skogar. I skogsbruksplanerna angavs detaljerade regler för avverkningsmetoder, hur skogen skulle mätas, hur urskogar skulle skyddas mm.
År 1949 förbjöds kalavverkning i Slovenien medan vi i Sverige i stället införde metoden på bred front. Sedan dess och fram till idag skiljer sig alltså våra länders skogsbruk avsevärt från varandra.
De skogliga förutsättningarna är förstås olika, i Slovenien dominerar lövträden (52 procent). I de bördiga sluttningarna sker nästan hela föryngringen (95 procent) genom självsådd. Man kan dock konstatera att både den slovenska och den svenska modellen varit framgångsrik, med mer än fördubblade virkesförråd sedan de två vägvalen gjordes.
Våra slovenska guider var tydliga med att de ser skogen som ett ekosystem och inte en yta med träd. Skogsekosystemet ska med naturnära skogsbruksmetoder producera virke liksom en rad andra ekosystemtjänster för samhället. Skogsbruket utgår från de tre fundamentala principerna hållbarhet, multifunktionalitet och naturnära skogsskötsel. Man menade bestämt att detta ekosystembaserade skogsbruk inte skadade det ekonomiska utfallet.
En del av den årliga avverkningen på cirka 6 miljoner kubikmeter sågas vid mindre sågverk, medan främst barrvirket exporteras till skogsindustrier i grannländerna. En stor del av virkesvolymen från lövskogana blir brännved. Det förblev emellertid oklart för oss hur intäkter och kostnader balanserade under en omloppstid.
Slovenien är till ytan ungefär lika stort som Värmland och 58 procent av ytan är skogbeklädd. Hela 75 procent av skogarna ägs av 417 000 privata skogsägare. Fastigheterna är små, ofta bara på några enstaka hektar. För att sköta skogarna enligt den naturnära skogsbruksmodellen finns en stor professionell stab på 600 skogstjänstemän på den statliga skogsmyndigheten. Utgångspunkten i all skogsskötsel är skogsbruksplaner på tre nivåer, strategisk, taktisk samt operativ.
I de slovenska byarna är skogvaktaren en viktig person, på samma sätt som doktorn eller prästen. Staten förser alla skogsägare med en operativ skogsbruksplan och i nära samverkan med skogvaktaren sköter skogsägaren sin skog.
Många hugger själva sin brännved för husbehov men alla träd över 10 cm måste stämplas professionellt innan de tillåts fällas. Målet är att på sikt skapa värdefullt bok- och ektimmer eller kanske exklusiva stockar av körsbär. Skogvaktaren ger gratis råd och instruktioner till skogsägaren, som dessutom kan få bidrag till de flesta skogsvårdsåtgärderna liksom till underhåll av vägar med mera.
I det slovenska skogsbruket fattas egentligen alla skogliga beslut av den statliga skogsmyndigheten. Ståndpunkten var tydlig, besluten ska fattas av utbildade skogstjänstemän och baseras på vetenskapliga fakta. Vi fick möjlighet att besöka en rad vackra skogar, resultatet av en samverkan mellan skogsägare och stat, som uppenbarligen fungerar väl.
Författare
Maria Norrfalk
Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information
Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.