Nordiska museet i Seattle

Nordic Heritage Museum i Seattle ligger i den traditionellt skandinaviska stadsdelen Ballard. Museet öppnade 1980 i blygsam skala i en gammal skola. Idag 37 år senare har museet vuxit till en högt respekterad kulturell institution och är det enda museum i USA som behandlar alla de fem nordiska länderna.

En del i reseberättelsen På tur i fjärran västern, Tidender nr 4 2017.

Museets syfte är att vara en samlingspunkt som åskådliggör den nordiska kulturen. Det kom till genom att immigranter eller barn till immigranter från de nordiska länderna tillsammans skapade de första utställningarna.

Utställningen Drömmen om Amerika förvärvades till museet 1986. Ursprungligen kom den från Danmark och hade visats runt om i USA innan den slutligen blev en permanent utställning i Seattle. Utställningen berättar historien om de tidiga nordiska invandrarna och deras resa till USA i allmänhet och Seattle med omnejd i synnerhet.

I museet illustreras också vad immigranterna sysselsatte sig med när de väl anlänt till Seattle. Ett rum är byggt runt skogsindustrin och visar bland annat livet i den lilla skogsbrukarstaden Preston dit många svenskar kom. Tidvis prata- des där mer svenska än engelska. Ett annat rum visar fiskeindustrin och ännu en trappa upp visas hur de olika ländernas immigranter satt sin prägel på Seattle och staten Washington. Varje år besöker nästan 65 000 personer museet. Av dem är ungefär 1 500 skolbarn. En av museets största donatorer är son till en av de tidigare skogsbrukarna som kom över från Sverige. Efter flera år i skogen startade han en byggfirma som sonen tog över. Nu hedrar denne sitt ursprung genom att bidra till museets framtid.

När detta trycks så står museet inför ett nytt och spännande kapitel i sin historia. Den 19 november stängde vi dörrarna och flyttade till en helt ny byggnad. Där öppnar vi i maj 2018 ett helt nytt Nordic Museum där den nordiska immigranthistorien kommer att fortsätta sin be- rättelse men där den utvidgas både bakåt och framåt. Vikingarnas historia kommer att tas upp liksom de nordiska ideal som vi vill förmedla: öppenhet, social rättvisa, innovation, jämlikhet och respekt för naturen.

Författare

Stina Cowan, Nordic Heritage Museum

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng