Skogsträdsförädling – från tanke till självklarhet

Skogsträdsförädling innebär med nödvändighet långsiktiga perspektiv. Att korta ner tiden från starten av förädlingsarbetet till det förädlade plantor kan sättas ut i skogen är viktigt. Detta blev väl belyst vid Skogshistoriska Sällskapets exkursion i Skogforsks försöksstation Ekebo i Skåne den 15 maj.

Det var en exkursion som både blickade bakåt och framåt. Martin Werner, tidigare chef för Ekebo, började med det verkligt långa perspektivet när han berättade om skogsträdsförädlingens historia. De äldsta kända exemplen på förädling är assyriska och babyloniska präster som för 4,000 år sedan pollinerade dadelplantornas honträd med pollen från hanträden för att på så sätt få bättre frukt.

Därefter fortsatte Martin sin exposé över skogsträdförädlingens historia via Camerarius i Thübingen, engelsmannen Thomas Fairchild fram till vår egen Linné, vidare till Darwin och Mendel för att slutligen åter hamna i Sverige med våra egna förädlingsgiganter, som bland annat Herman Nilsson-Ehle.

I början på 1900-taLet höjdes röster för att Sverige måste börja satsa på förädling av skogsträd.

– Men ingenting hände, trots många propåer, konstaterade Martin Werner. Inte förrän i januari 1936 konkretiserades tankarna av några godsherrar som samlats hos kammarherren Carl Bennet på Va- satorp utanför Helsingborg. Då bildades Föreningen för växtförädling av skogsträd och redan efter ett par år köpte man Ekebo, som blev skogsförädlingens centrum under många år.

Ett viktigt skäl bakom lokaliseringen till Ekebo var närheten till Svalöv, som då var ett centrum för förädling av jordbruksgrödor. Den nybildade fören- ingen växte snabbt och hade från starten ett ambitiöst arbetsprogram. Föreningen har sedan under de gångna 76 åren både stympats, formerats, klonats, ympats och förädlats – precis som dess eget arbetsmaterial. Tack vare det är den idag en fortsatt livskraftig del i svenskt skogsbruk.

Den praktiska och genomförande delen finns idag i Skogforsks hägn och den självständiga och finansierande delen heter Föreningen för skogsträdsförädling. Det praktiska förädlingsarbetet bedrivs i första hand på Skogforsks två försöksstationer, Ekebo i Skåne och Sävar i Västerbotten.

Bo Karlsson, nuvarande chefen för Ekebo, tog oss med på en rundvandring i växthus och på friland, där vi fick ta del av de resultat som uppnåtts genom utnyttjande av både gammal och ny teknik i förädlingsarbetet. Spännande utvecklingslinjer ser man idag genom utnyttjande av kloning, somatisk embryogenes och kartläggning av trädslagens genuppsättningar.

Praktiska fältförsök visade skillnaden mellan populationer och kloner. Fröplantagernas betydelse och framtid belystes. Ute i fält visade Lars-Göran Stener upp några av de försöksytor man har på hybridasp och björk. En annan intressant del är de tester man gör på olika kloner när det gäller klimathärdigheten och de påfrestningar plantorna kan komma att utstå vid ett snabbt förändrat klimat.

Vi var ca 25 deltagare som kunde ta del av Bos och Lars-Görans kunskaper och frågorna var många. Och visst var det roligt att åter få uppleva en debattglad Martin Werner.

Författare

Sven Sjunnesson

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng