Hans-Jöran Hildingsson Ordförande

Vi kan bidra till att nyansera debatten

Detta inlägg publicerades som ledare i Tidender nr 4 2021.

Vid den digitala årsstämman i våras framfördes att Skogshistoriska Sällskapet borde synas mer i den pågående skogsdebatten. Då och då hör också medlemmar av sig och uttrycker sin frustration över tonläget i debatten. Samtidigt betonas vilken omfattande skogshistorisk dokumentation som Sällskapet samlat genom åren och som kan förklara och sprida ljus över den historiska bakgrunden. Om än små, kan varje aktivitet som genomförs i Skogshistoriska Sällskapets regi sägas vara inlägg i skogsdebatten.

I detta nummer av Tidender delger oss tre namnkunniga personer, utifrån olika synvinklar, sina tankar kring det aktuella läget. Debatten har blivit så polariserad att det känns passande att citera poeten och författaren Hjalmar Gullberg:

”Byta ett ord eller två gjorde det lätt att gå.
Alla människors möte borde vara så”.

Vid senaste årsstämman fattades beslut om att höja medlemsavgiften för enskilda medlemmar och familjer. Avgifterna har varit oförändrade de senaste sju åren medan kostnaderna för trycksaker och aktiviteter har ökat. Det är vår ambition att kunna vidmakthålla den höga nivå som vi idag har uppnått. Vi gläds också åt att medlemsutvecklingen, trots den pågående pandemin, är positiv. I förra numret av Tidender presenterade vi vår femtonhundrade medlem.

Vi förstärker nu med fler regionala kontaktpersoner, denna gång i mellersta och norra Sverige. Syftet är tydligt: Sällskapet ska synas och märkas ännu mer. I sammanhanget kan nämnas att vi har varit i kontakt med Skogsindustriernas industrihistoriska utskott för att diskutera möjliga beröringspunkter. Och i februari medverkar vi i de rundabordssamtal om skogarnas kulturarv som då ska genomföras på KSLA.

Tillsammans med de aktiviteter som vi just nu planerar hoppas vi att 2022 ska bli ett både intressant och spännande år.  Passar det, så ses vi på årsstämman i Norrköping i slutet av mars. Välkommen till ett nytt år med Skogshistoriska Sällskapet!

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng