Ångermanälven - FINNS FORTFARANDE PLATSER KVAR

24maj(maj 24)12:0025(maj 25)15:30Ångermanälven - FINNS FORTFARANDE PLATSER KVARFöreningen Skogen 140 år och båtfärd på älven

Information

År 1883 bildades i Sollefteå Föreningen Skogskultur i Norrland. Initiativet var en reaktion på det dåliga skogstillståndet i stora delar av norra Sverige. Föreningens uppgift var att arbeta för skogskultur, det vill säga återväxt och plantering, och sprida kunskaper om skogsskötsel. Denna förening var den första av flera som så småningom gick samman och efter olika namnbyten utvecklades till dagens Föreningen Skogen.

Föreningen Skogen firar i år sitt 140-årsjubileum med ett intressant arrangemang i Sollefteå. Skogshistoriska Sällskapet svarar för andra dagens program med båtfärd på Ångermanälven genom Ådalen på temat skogs- och industrihistoria.

Onsdag 24 maj kl. 12.00 till torsdag 25 maj kl. 15.30

Dag 1. Samling Hotell Hallstaberget i Sollefteå kl. 12.00. Lunch. Därefter ger vi oss ut i omgivningen och får ta del av både Sveriges skogshistoria och Föreningen Skogens historia. Åter på hotellet genomförs Föreningen Skogens årsmöte med bland annat medaljutdelning. Jubileumsmiddag med god mat, dryck och sång avrundar dagens program.

Dag 2. Avfärd med buss till Sandslån. Innan ombordstigning på M/S Ådalen III, får vi höra den fascinerande historien om flottningen på Ångermanälven och om världens största timmerskilje i Sandslån. Vi färdas sedan på vattnet genom Ådalen och tar del av hur de fagra nejderna i över ett sekel var ett Sveriges livligaste industriområden. Här fanns 43 sågverk och tio massabruk som alla hölls igång med det virke som flottades på Ångermanälven. Idag återstår bara ett bruk och ett sågverk. Vi får höra om Ådalens storhetstid, dess myller av bogserbåtar, de tragiska händelserna 1931, sommartemplet på Vålön, familjen Kempes Hemsön och mycket annat. Lunch och kaffe ombord.

Ankomst till Härnösand kl. 15.30. Buss för dem som önskar åka tillbaka till Sollefteå.

Exkursionsvärdar: Föreningen Skogen och Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Allt inkluderat: cirka 2 600 kr per person (kan komma att justeras nedåt). Kostnad för enkelrum tillkommer. Allt utom boende: cirka 1750 kr per person. Enbart båtresan dag 2: 975 kr. Läs mer i länken nedan om vad som ingår i de olika paketen.

Anmälan senast torsdagen den 7 maj via www.skogen.se/jubileum. Frågor besvaras av Rose-Marie Högberg, i första hand via e-post, skogshistoriska@gmail.com, i andra hand via mobil 070-639 06 12. Ange önskemål om specialkost. Max 100 deltagare under båtfärden dag 2.

Först till kvarn … När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan.

Tid

24 Maj, 2023 12:00 - 25 Maj, 2023 15:30(GMT+02:00)

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng