Barkborrekatastrofen i Värmland

02jun09:3016:00Barkborrekatastrofen i Värmland

Information

Härjningar i granskog

Närmare 60 personer deltog i den exkursion som den 2 juni genomfördes i de värmländska skogar som på 1970-talet skadades svårt av granbarkborrar.

Exkursionen inleddes vid Solviks bygdegård strax söder om Stöllet i Klarälvsdalen. Skogshistoriska Sällskapets kontaktperson i Värmland, Bo-Göte Jordansson, hälsade  välkommen och presenterade dagens program. Dagens huvudaktörer var Sverker  Rosell från Skogsstyrelsen som tillsammans med kollegan, insektsexperten Gunnar Isacsson, presenterade historik, biologi och åtgärder för att komma tillrätta med de dramatiskt stora granbarkborrehärjningarna i de högväxta granskogarna.

– En lärdom för att undvika något liknande är att man måste vara observant och sätta in åtgärder så snart man ser att barkborrarna börjar gå från vindfällen till stående skog, sade Gunnar Isacsson. Och det är bättre att ta ner hela bestånd än bara angripna träd.

Exkursionsdeltagarna kunde också notera att de skogar som ersatt de skadade, utgörs av blandbestånd av tall, gran och björk. Således mer varierade skogar än de tidigare ensartade granbestånden – och därmed betydligt mindre utsatta för massinvasion av skadegörare av den här typen.

/Hans-Jöran Hildingsson

Läs också reportaget i Tidender nr 2

Tid

(Tisdag) 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Dela detta event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng