Bergslagsresan - UPPSKJUTEN TILL 2022

07jun(jun 7)10:0010(jun 10)14:30Bergslagsresan - UPPSKJUTEN TILL 2022Skogs- och bergsbrukshistorisk resa i ett försommarfagert Bergslagen

Information

OBS – PÅ GRUND AV PANDEMIN SKJUTS BERGSLAGSRESAN UPP TILL 2022. ANMÄLDA DELTAGARE HAR FÅTT INFORMATION.

Följ med till Bergslagen i juni. Vi reser coronasäkert i egna bilar, träffar människor och upplever spännande miljöer som förmedlar både skogens och järnets historia i denna för Sveriges utveckling så betydelsefulla del av landet.

Färden startar i Löa norr om Lindesberg och går i gränslandet mellan Västmanland, Dalarna och Värmland. Här var det en gång tätt mellan gruvor, hyttor och hammare. I de djupa skogarna ekade yxhuggen. Överallt anades doften av rykande milor. Idag är allt detta borta. Storhetstiden för Bergslagens många järnbruk var över redan i slutet av 1800-talet. Kvar finns hyttruiner, vattenfyllda gruvhål, spår av järnvägar – och här och var pietetsfullt bevarade anläggningar som håller historien levande.

Idag har Bergslagens näringsliv bytt skepnad. Bergsbruket är borta och har ersatts av bland annat storbryggerier och en fabrik som tillverkar framtidsprodukten fibertyg av skogsråvara.

Detta och mycket annat kommer vi att ta del av under färden genom Bergslagens mellersta delar under fyra dagar i juni.

Måndag 7 juni
Löa – Kopparberg – Kloten

Samling för kaffe vid 10-tiden vid den fint bevarade Löa hytta, cirka 3 mil norr om Lindesberg. Här bekantar vi oss med varandra och med Bergslagen. Efter en guidad tur genom hyttan, sågen och muséet reser vi norrut och passerar klassiska gruvsamhällen innan vi når Bångbro där vi intar lunch på Herrgården. Här förmedlar hembygdsforskaren Håkan Mossberg traktens spännande historia. Vidare till Kopparberg där Håkan guidar i denna kulturhistoriskt intressanta ort.

Därefter kör vi österut mot Kloten, också det en gammal hytta. Vi följer den järnväg som byggdes på 1870-talet. I det överdimensionerade stationshuset förlades år 1900 en förberedande skogsskola som senare kom att utbilda landets första skogsmästare.

Incheckning i stugbyn Kloten Nature Resort.

Middag med information om Kloten och dess intressanta historia. Vi hoppas också träffa en skogshuggare 90+ som kan berätta om sina erfarenheter med yxa, såg och barkspade men också om Vasalopp och kamp med Sixten Jernberg.

Tisdag 8 juni
Kloten – Grängesberg – Rikkenstorp – Grängesberg

Efter frukost kör vi mot Grängesberg där vi tar del av ortens historia. Bland annat beser vi Cassels, det monumentala kulturhuset som bankmannen Sir Ernest Cassel donerade till Grängesbergsbolagets anställda i slutet av 1800-talet.

Lunch i disponentvillan.

Därefter hälsar vi på (om Coronarestriktionerna så tillåter) hos Grängesbergs idag dominerande arbetsgivare, Spendrups bryggeri. Annars kommer dess ägare, Jens Spendrup, att ta emot oss utomhus och berätta om ortens resa från gruvnäring till bryggerinäring.

På sen eftermiddag åker vi upp mot Dan Anderssons hemtrakter. Där hälsar vi på hos familjen Holmdal på finngården Rikkenstorp. Vi får höra både om gårdens historia och om Dan Andersson. Förhoppningsvis också med musikaliska inslag.

Middag och samkväm på Rikkenstorp.

På tillbakavägen kör vi förbi ”Kestina”, som ofta förekommer i Dan Andersson dikter.

Övernattning på Hotel Stopet, Grängesberg.

Onsdag 9 juni
Grängesberg – Ställdalen – Stjärnfors – Hällefors – Loka Brunn

Efter frukost kör vi till Ställdalen där vi hälsar på hos Ahlstrom-Munksjö Ställdalen AB, ett f.d. järn- och pappersbruk som idag tillverkar fiberduk. Vi ska också bese ”Opera på Skäret”, den fantastiska konsertlokalen i ett före detta sågverk som blivit en kulturinstitution i Sommarsverige.

Lunch i fält, serveras på något trevligt ställe.

Vidare västerut till Stjärnfors, också det ett före detta järnbruk där vi får vi ta del av vad Svenska Skogsvårdsföreningen tittade på vid sina båda exkursioner 1919 och 1921.

Besök vid Salbosjön och den gamla finnbyn Vintermossen.

Övernattning på Loka Brunn där vi serveras en trerätters middag.

Torsdag 10 juni
Loka Brunn – Björskogsnäs – Grythyttan

Efter frukost träffar vi Jens & Mia Spendrup i Brunnskyrkan som berättar om Loka brunns historia och verksamhet idag. Vi besöker också Brunnsmuseet innan vi kör mot Grythyttan och naturreservatet Björskogsnäs, beläget på en udde i sjön Torrvarpen. Här har de kalkrika ängarna skötts med traditionell slåtter i många hundra år vilket resulterat i en oerhört artrik flora, bland annat med orkidén guckusko. Blomningen brukar vara som rikligast under andra veckan i juni – alltså just när vi är där. Som kuriosa kan nämnas att ”Ernst Kirchsteiger” genomförde ett av sin renoveringsprojekt här för några år sedan.

Lunchen serveras på Gästgivaregården i Grythyttan och därefter avslut cirka kl. 14.30.

Priser och villkor

Pris per person: 6 900 kr. (För företag avdragsgill VMB-moms 2,67 % ingår i priserna.)

Enkelrumstillägg: 885 kr.

Resan företas i egna bilar och i övrigt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Samåkning enligt resenärernas egen bedömning.

Total körsträcka: Cirka 26 mil.

Max antal fordon: 12

Först till kvarn gäller

Ingår i priset:

– Alla måltider enligt programmet.
– Guidning under färden med egen bil.
– Två övernattningar i 2-bäddsrum.
– En övernattning i stugby (Kloten) med gemen­­samma toalettutrymmen. Stugor med två 2-bäddsrum i varje.
– Utflykter och inträden enligt programmet.
– Guidning av Jan Hedberg samt lokala guider.
– Frukost/lunch/middag/kaffe enligt programmet
– Kompendium för resan. 

Ingår inte:

Övriga måltider och drycker.
– Ev. extra kaffe till egen termos vid frukostarna.
– De som har tillgång till kom-radio 31 MHz, tar med sådana för guidning under färd. För övriga lånar vi ihop ett antal.

Anmälan görs på den anmälningsblankett som finns på webbsidan skogsresor.se. Den är bindande sedan anmälningsavgiften 1000 kr/person betalats in senast den 15 april.

Frågor: Jan Hedberg 070-671 72 22, jan@skogsresor.se

Beslut om resan av Covid 19-skäl är möjlig att genomföra eller behöver skjutas upp fattas senast i mitten av maj. Inbetalda anmälningsavgifter återbetalas till fullo.

Researrangören Skogsresor AB

Ägs och drivs av Jan Hedberg, Falun, som sedan år 2001 arrangerat över 100 resor till skogliga resmål över i princip hela världen. Arrangerade Skogshistoriska Sällskapets succéresa till USA och Kanada 2017.

Läs mer på skogsresor.se

Tid

7 Juni, 2021 10:00 - 10 Juni, 2021 14:30(GMT+02:00)

Plats

Löa

Other Events

Dela detta event

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng