Bjurholm – Fredrika

30aug09:3015:30Bjurholm – Fredrika– skogsbrand förr och nu09:30 - 15:30(GMT+02:00)

Information

Skogsbrand är en naturlig del av skogens liv i hela det norra barrskogsbältet och våra skogsträd är anpassade till återkommande bränder. Fram till 1800-talets senare del brann i genomsnitt en procent av den norrländska skogen varje år, men idag brinner endast en bråkdel av denna areal.

En av världens mest ambitiösa kartläggningar av brandhistorik har genomförts av SLU. I ett 600 kvadratkilometer stort område längs Lögdeälven har forskarna letat efter brandspår i äldre stubbar och träd för att studera skogsbrand ur ett historiskt landskapsperspektiv. Resultaten visar att de nybyggare som etablerade sig i området under 1600-talet använde sig av skogseld vilket påverkade brandregimen. Studien visar också att det historiskt förekom mycket stora skogsbränder som brann under lång tid.

Vissa kärlväxter och insekter är beroende av att skogen brinner regelbundet. En viktig naturvårdsåtgärd i skogen är därför planerad naturvårdsbränning, gärna i äldre skog som är avsatt för naturvård.

Förmiddagen ägnas åt brandhistorik under ledning av Anders Granström, en av Sveriges främsta experter på skogsbrand. Efter lunch besöker vi en nyligen genomförd naturvårdsbränning för att sedan avsluta med ett besök i Ekopark Käringberget under ledning av Daniella Andersson, områdesansvarig för naturvård vid Sveaskog.

Vi färdas i egna bilar och kommer att röra oss i torr och lättgången terräng, men inte alltid på stigar.

Fredag 30 augusti 2024 kl. 09.30–ca 15.30

Samling: Busstationen i Bjurholm. Kaffe serveras från kl. 09.00.

Avslutning: Cirka kl. 15.30 nära Ekopark Käringberget.

Exkursionsledning: Anders Granström, SLU, Daniella Andersson, Sveaskog och Anna-Lena Axelsson, Skogshistoriska Sällskapet/SLU.

Exkursionsvärdar: SLU, Sveaskog och Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet 300 kr. Ännu ej medlem, 400 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch. Sveaskog bjuder på eftermiddagskaffe.

Anmälan senast måndagen den 12 augusti till Anna-Lena Axelsson, i första hand per e-post, anna-lena.axelsson@slu.se eller i andra hand mobil 070-376 21 71. Max 40 deltagare – först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.

Tid

(Fredag) 09:30 - 15:30(GMT+02:00)

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng