Bondeskogsbruk i elva generationer på Östragården

31aug10:0016:00Bondeskogsbruk i elva generationer på Östragården

Information

Under den här exkursionen ska vi följa ett småländskt bondeskogsbruk från tidigt 1600-tal och fram till idag. Östragården i Runtorps by ligger på högsta kustlinjen i genuin skogsbygd. Gården brukas idag av Jan-Olof Thorstensson som är 11:e generationen skogsbrukare. Han kommer att beskriva gårdens historia och markanvändning med stöd av kartor och annan dokumentation. Vilken betydelse ekonomiskt har skogen och skogsmarken haft för föregångarna och vad betyder den idag? Vi får också en inblick i den omfattande samverkan som genom tiderna funnits med övriga gårdar i byn kring sågar, kvarnar, jakt och vägar.

Peter Danielsson, antikvarie vid Kalmar Läns Museum, spanar ut över Kalmarbygden och ger både stora och små berättelser om människornas koppling till skogen och skogsbruket. Efter lunch tar vi en tur på Östragårdens marker där vi gör historiska nedslag bland de många kulturminnena, bland annat tittar vi på tjärdalarna och tjärfabriken och på resterna av torpen och backstugorna. Några av husen står där än idag.

Samling: på Östragården i Runtorp. Kaffe serveras från 09.30.

Hitta hit: Påryd ligger väster om E22 några mil söder om Kalmar. Från väg 529 mitt mellan Påryd och Tvärskog tag norrut mot Runtorp, kör 2 km, sväng sedan höger i fyrvägskorsningen. På hitta.se och eniro.se finns tydliga kartor. Ange Runtorp 401, Påryd.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och familjen Thorstensson.

Exkursionsledning: Jan-Olof Thorstensson, Peter Danielsson och Jan Sandström, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast fredagen den 25 augusti:
Jan Sandström, 08-656 23 08, 070-603 98 11. E-post: jan.g.sandstrom@telia.com

Tid

31 Augusti, 2017 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

sydöstra Småland

Runtorp

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng