Exkursionen är fulltecknad men du kan anmäla dig till reservplats.
Boo Fideikommiss ligger i Närke, helt nära gränserna till både Östergötland och Sörmland. Det är en av Sveriges största privatägda egendomar med drygt 15 000 hektar mark. Det räknar sina anor till 1624 då Gustav II Adolf donerade godset till den skotske fältherren Alexander Leslie som tack för dennes insatser under trettioåriga kriget.
Sedan snart 300 år ägs Boo av familjen Hamilton. Godset har nu gått i arv från far till äldste son i tolv generationer. Den slottsliknande huvudbyggnaden stod klar 1882 då den ersatte det äldre, vid den tiden uttjänta corps-de-logiet.
Godset drivs idag som aktiebolag under namnet Boo Egendom AB med nuvarande ägaren, Carl-Fredrik Hamilton som VD. Företaget är helt inriktat på skogs och jordbruk samt jakt- och fiskeförvaltning.
Under exkursionen kommer vi att få ta del av både den intressanta historien och den likaledes intressanta verksamheten idag. Vi börjar i den pampiga och tempelliknande byskolan från 1851 som tronar på en höjd strax väster om herrgården. Här huserar idag Boo hembygdsförening, som också har inrett ett litet museum här.
Efter lunch beger vi oss ut i fält. Här får vi bland annat ta del av hur godset till stor del självföryngrar tallbestånden med mål att producera virke av snickerikvalitet. Vi får också höra om hur man trots områdets stora viltstammar framgångsrikt hanterar skadeproblematiken.
Onsdag 11 september 2024 kl. 10.00–15.30
Samling: Averby Smedja, en dryg kilometer in på vägen mot Boo från riksväg 51. Kaffe serveras från kl. 09.30
Avslutning: Cirka kl. 15.30
Hitta hit: Boo ligger mellan Örebro och Norrköping. Vägskylt vid riksväg 51 strax norr om Hjortkvarn.
Exkursionsvärdar: Boo Egendom och Skogshistoriska Sällskapet.
Exkursionsledning: Ingemar Karlsson, skogvaktare på Boo Egendom och Jonny Carlsson, Skogshistoriska Sällskapet.
Deltagaravgift: Medlem i Skogshistoriska Sällskapet 300 kr. Ännu ej medlem, 400 kr. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.
Anmälan senast fredagen den 23 augusti till Jonny Carlsson, i första hand per e-post, jonny@jgcskogskonsult.se eller i andra hand mobil 070-603 56 92. Max 50 deltagare – först till kvarn. När anmälan är mottagen får du ett svar per e-post med besked om att du fått plats, alternativt står på reservlistan. Du bekräftar ditt deltagande genom att betala in avgiften enligt anvisningarna i svarsmejlet.