Brevens bruk

29maj10:0016:00Brevens brukRiksintressant bruksmiljö som minner om skogens betydelse

Information

Bergsbruk var redan på medeltiden en lokal och viktig näring i Sverige. Man bröt malm i traktens gruvor, kolade skogen och utnyttjade vattenkraft för att driva blåsbälgar och hammare. Antalet järnbruk växte kraftigt under stormaktstiden på 1600-talet då järn blev en exportvara av rang. Men skogen räckte inte till i bergsbygderna och nya järnbruk anlades därför i skogrika områden långt från gruvdistrikten, bland annat i Breven. Det bruk som stod klart där år 1676 försörjdes med malm från Utö och Bergslagen.

Under 1800-talet kom ny teknik som gjorde det möjligt att tillverka järn med stenkol istället för träkol. Samtidigt utvecklades nya metoder som de mindre bruken hade svårt att anamma. Det var den tid som brukar kallas ”den stora bruksdöden”. Brevens bruk klarade sig dock igenom denna tid, genom att man satsat på vidareförädling och fått järnvägsförbindelse. Tillverkningen av järn pågick fram till 1933. Verksamheten i gjuteriet fortsatte in på 1980-talet.

Idag är Brevens bruk ett av Sveriges bäst bevarade brukssamhällen och klassat som en kulturhistorisk miljö med riksintresse. Företaget Brevens Bruk AB är inriktat på skötseln av egna skogar, jordbruk och fastigheter samt turism. Under exkursionen blir vi påminda om hur viktiga skogens virke och träkol var långt innan det så kallade skogsindustriella genombrottet.

Tisdagen den 29 maj kl. 10.00-16.00. Kaffe serveras från kl. 09.30.

Samling: Brukskontoret i centrala Brevens bruk.

Hitta hit: Brevens bruk ligger i sydöstra Närke, inte långt från Kilsmo.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Brevens Bruk AB.

Exkursionsledning: Tomas Thuresson, VD Brevens Bruk AB och Rolf Thorén, Skogshistoriska Sällskapet.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller swish. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast måndagen den 21 maj till: Rolf Thorén, 070-241 98 00. E-post: rolf.thoren1@comhem.se

Tid

29 Maj, 2018 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Brevens bruk

Bruksgatan 6, 715 96 Brevens Bruk

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng