Dalsland och järnbruksepoken

08aug10:0016:00Dalsland och järnbruksepoken

Information

Sin begränsade areal till trots har Dalsland en synnerligen varierande natur, mycket beroende på en intressant geologi som skapat djärva bergsformationer och gjort landskapet rikt på sjöar. Barrblandskogar är den dominerande skogstypen.

Dalslands befolkning ökade kraftigt under 1800-talet. Trots nyodlingar, sjösänkningar och skogsröjningar hade människor svårt att försörja sig. Relativt sett var emigrationen från Dalsland en av de mest omfattande i landet.

Landskapets första järnbruk grundades 1675. Den rikliga tillgången på skog och vattenkraft var de främsta förutsättningarna för järnhanteringen. Malmen hämtades från Bergslagen och fraktades över Vänern till Dalsland. Järnbruken var många och ganska små. En kombination av ny teknik och långa transportavstånd gjorde att Dalslandsbruken konkurrerades ut under det sena 1800-talet. Deras roll togs efter förra sekelskiftet över av massa- och pappersindustrin. Bäckefors var på sin tid en betydelsefull järnbruksort där man 1829, som första bruk i Sverige, införde lancashireprocessen.

Under exkursionen kommer järnbruksepoken i Dalsland och skogens och vattenkraftens stora betydelse att belysas. I Bäckefors kommer vi att få höra om, och bese resterna av ett av Sveriges största järnbruk. I Upperud närmare Vänern tar vi del av hur detta sjörika landskap under järnbruksepoken blev ett maritimt centrum. Exkursionen avslutas med information om Skogsstyrelsens insatser för att vårda det dalsländska skogs- och kulturmiljölandskapet.

Samling vid Bäckegården som ligger vid torget i Bäckefors. Kaffe serveras från kl. 09.15.

Hitta hit: Bäckefors ligger cirka 6 mil norr om Uddevalla där väg 172 korsar väg 166. Från Mellerud och väg 45 är det cirka 2 mil mot nordväst till Bäckefors.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Skogssällskapets Förvaltning AB.

Exkursionsledning: Hans-Jöran Hildingsson, Skogshistoriska Sällskapet och Bertil Lundahl tillsammans med Maylis Svensson, Bäckefors hembygdsförening, Lars Eric Fjellman, Bengtsfors och Rolf Lundberg, Upperud.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast lördagen den 5 augusti:
Bengt Stenerås 0511-167 88, 070-391 67 88. E-post: bengt.steneras@swipnet.se

Tid

(Tisdag) 10:00 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Dalsland

Bäckefors

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng