Det skogsindustriella klustret Gävle-Dala

22sep09:3016:00Det skogsindustriella klustret Gävle-Dala

Information

Under 1800-talet skedde en väldig strukturomvandling i järnindustrins urområde vilket bland annat fick till följd att stora skogstillgångar sökte ny användning.

Exkursionen visar hur skogs- och skogsindustriklustret i Gävle-Dala föddes och växte fram under 1800-talets andra hälft. Baserat på hela regionens virkesresurser och industriella traditioner vidareutvecklades det under 1900-talet med hjälp av drivande entreprenörer och en stadigt ökande marknad för vedbaserade produkter.

Vi får en översiktlig presentation av hur de tre skogsbolagen Korsnäs, Kopparfors och Stora, som startade nästan samtidigt, växte, förändrades och utvecklades till de företagskonstellationer vi känner idag.

Efter lunch får vi en beskrivning av framväxten av Stora Enso och även något om företagets framtidsvisioner. Exkursionen avslutas med en rundvandring i Kvarnsvedens pappersbruk, ett av Sveriges största och modernaste.

 


Torsdag den 22 september kl. 09.30–16.00


Samling:
Vid entrén till Kvarnsvedens pappersbruk. Bilparkering finns. Kaffe serveras från kl.09.00.

Exkursionsvärd: Skogshistoriska Sällskapet och Stora Enso.
Exkursionsledning: Hans Troedsson, f d Stora Enso, Lena Mattsson, Stora Enso och Jan Sandström, Skogshistoriska Sällskapet.

 


Anmälan senast fredag 9 september till:
Jan Sandström 08-656 23 08, 070-603 98 11.
E-post: jan.g.sandstrom@telia.com

Tid

(Torsdag) 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Dela detta event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng