Det gestaltade landskapet, Ekolsund

18maj09:3016:00Det gestaltade landskapet, Ekolsund

Information

Vid en djup vik av Mälaren låg den medeltida kungsgården Ekoolesund som ägarmässigt vandrade mellan ledande släkter i riket innan den ärvdes av kung Gustav II Adolf. Denne skänkte gården till sin släkting, den ryktbare fältmarskalken Åke Tott, av kungen kallad ”snöplogen”, eftersom han på slagfältet röjde väg med sitt finska rytteri. Marskalken lämnade dock armén och tillkallade den kände franske arkitekten Simon de la Vallée för sitt slottsbygge som påbörjades 1637.

Ekolsund hörde enligt Erik Dahlbergs beskrivningar i Suecia antiqua från denna tid till ”de yppersta och härligaste gods i riket” med omfattande planteringar, många dammar och vattenkonster, prydliga och kostbara byggnader, sex stora alléer och en stor lustgård.

Under Karl XI:s reduktion drogs slottet in till kronan. För den blivande kungen Gustav III blev Ekolsund den käraste uppehållsorten. Men då kungahuset behövde pengar för att bygga Haga slott såldes slottet och har därefter haft flera privata ägare. Idag är Ekolsund helt inriktat på besöksverksamhet.

Exkursionen leds av Nils Lidbaum från den nuvarande ägarfamiljen. Han kommer att berätta om arbetet med att återskapa helhetsbilden av detta märkvärdiga slott. Förutom själva slottet beser vi också dess välkända arboretum från 1800-talet. Denna trädsamling med inhemska och exotiska trädslag har restaurerats under senare år och är Sveriges största i privat ägo.

Samling: Ekolsunds Wärdshus. Kaffe serveras från kl. 09.00.

Hitta hit: Ekolsund ligger 17 km öster om Enköping längs väg 263 (gamla E18) i höjd med fågelreservatet Hjälstaviken.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Ekolsunds Slott.

Exkursionsledning: Nils Lidbaum, Ekolsunds Slott, skogsbiologen Börje Drakenberg och Gert Magnusson, f.d. Riksantikvarieämbetet.

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor.
Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch.

Anmälan senast fredagen den 12 maj:
Karin Tormalm: Tel. 070-382 79 56. E-post: karin.tormalm@gmail.com

Tid

(Torsdag) 09:30 - 16:00(GMT+00:00)

Plats

Uppland

Ekolsund

Other Events

Dela detta event

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng