Finnskogen och skogsfinnarna - FULLBOKAT

15junHeldagFinnskogen och skogsfinnarna - FULLBOKATEn tidsresa kring gårdarna Mattila och Juhola(Heldag: fredag)(GMT+00:00) Mattila, 685 97 ÖSTMARK

Information

FULLBOKAT – MEN DU KAN ANMÄLA DIG TILL RESERVPLATS

Under 1600-talet koloniserade finska svedjebrukare de vidsträckta skogsområdena i Värmland och östra Norge, det som kom att kallas Finnskogen. Här levde den finska kulturen kvar länge, och fortfarande bär många platser namn som berättar om det finska arvet. På gårdarna Mattila och Juhola har mycket av miljöerna bevarats, och samtidigt har forskare kartlagt den historiska markanvändningen på detaljnivå. Under exkursionen gör vi en tidsresa i området från tiden före, under och efter svedjebruket. Vi funderar över svedjefinnarnas påverkan på dagens skogar, följer med in i timmerepoken och reflekterar över dagens skogsanvändning.

Vi guidas av professor Gabriel Bladh, Karlstad universitet. Gabriel har grävt i skogsfinnarnas historia både i Finland och med fältstudier i Mattilaområdet. Han blev också känd för TV-publiken genom serien Lagom mycket finsk som sändes 2017.

Som en bonus kan den som inte har bråttom hem följa med på en guidad kvällsvandring på sydväxtberget Rännberg, där hyperitbergrunden skapat en unik och rik flora med ett hav av hässleklocka, tolta och strutbräken.

Fredagen den 15 juni 2018. Kl. 10.00-16.00 (och frivillig guidad vandring på Rännberg ca. kl. 17-19)

Samling: Vid restaurangen, Mattila. Kaffe serveras från 9.30.

Hitta hit: Mattila ligger 45 km nordväst om Torsby, 4 km från Röjdåfors nära norska gränsen. Bil är enklast och vi kan hjälpa till att organisera samåkning.

Övernattning: Vi har reserverat boende för den som vill övernatta redan från torsdagen, och få en chans att njuta ännu mer av omgivningarna. Anmäl eventuell övernattning senast 15 maj.

Om Mattila: Mattila är en finngård med rötter från 1640-talet. Här finns en fritidsgård med konferensutrymmen, matsal och uthyrningsstugor. Läs mer.

Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Mellanskog.

Exkursionsledning: Gabriel Bladh med hjälp av Mats Hannerz och Bengt Algotsson från Skogshistoriska Sällskapet

Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats, kontant eller Swish. I priset ingår förmiddagskaffe och lunch med en lokal specialitet – motti och fläsk!

Anmälan senast fredagen 1 juni till: Mats Hannerz, mats.hannerz@silvinformation.se, 070-528 85 54. Max 30 deltagare – först till kvarn. Meddela om du önskar samåkning eller har plats för andra i din bil.

Tid

Heldag (Fredag)(GMT+00:00)

Plats

Finngården Mattila

Mattila, 685 97 ÖSTMARK

Other Events

Get Directions

Kommentarer inaktiverade.

 
 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng