Det blir en dag på Stöttingfjället, ett skogbevuxet höglänt område i södra Lappland, på cirka 700 meters höjd över havet. Området har bebotts och nyttjats av såväl samer och tidiga nybyggare som av senare tiders bönder.
Vi utgår från Norrbäck som är en typisk lidby där förutsättningarna var gynnsamma för kornodling. Här finns bland annat en så kallad storhässja. I byastugan Uttermangården får vi under förmiddagen lyssna till historikern, författaren och biologen Gudrun Norstedt. Hon kommer att berätta om de samiska hushållens områden, de så kallade lappskattelanden.
Norrbäcksbon Harald Holmberg, med rötter i nybyggartiden, delger oss förfädernas stora kunnande och de umbäranden som de fick utstå när de bröt mark, började odla och timra hus. Detta kan vi också ta del av via den fotoutställning som finns i Norrbäck. Vi får också insikter i hur avvittringen och lappmarksgränsen påverkat ägarstrukturerna och användningen av skogen, myrarna och andra naturresurser i området.
Efter lunch ger vi oss ut i omgivningarna, som har en speciell och mycket genuin karaktär. Vi tittar på spår efter tidigare brukande i landskapet, såsom en arra/härd, kvarn, flottningsdamm och raningar. Vi gör också ett stopp i naturreservatet Valdemars tallskog, med dess flerhundraåriga tallar.
Samling: Uttermangården i Norrbäck. Kaffe serveras från kl 09.30.
Hitta hit: Norrbäck ligger längs länsväg 360 nästan mitt emellan Lycksele och Vilhelmina. Till båda orterna är det cirka 5,5 mil.
Exkursionsvärdar: Skogshistoriska Sällskapet och Norra Skogsägarna.
Exkursionsledning: Iréne Gustafson och Bengt Stenerås, Skogshistoriska Sällskapet.
Deltagaravgift: Medlemmar i Skogshistoriska Sällskapet: 200 kronor. Ännu ej medlem: 300 kronor. Betalning görs på plats – kontant eller Swish. Priset inkluderar förmiddagskaffe och lunch.
Anmälan senast torsdagen den 1 augusti till: Iréne Gustafson, E-post: irene@visuellen.se Tel: 070-603 80 39.